Ulcere


Cauzele aparitiei ulcerului venos

Ulceratia este expresia cea mai severa a bolii venoase cronice. In contextul unei boli venoase varicoase sau adesea in cadrul sindromului posttrombotic, rezulta staza venoasa, cu cresterea presiunii asupra peretilor venelor. Avand in vedere presiunea crescuta venele se dilata, astfel incat valvele venoase nu mai functioneaza corect, formandu-se venele varicoase. Uneori, venele varicoase pot aparea si din cauza unei tromboze in venele profunde. Aproximativ 80% din sange trebuie sa se intoarca, prin intermediul sistemului venos profund spre inima, dar pentru ca vena este obstruata, sangele este in cautarea unui ocol prin venele superficiale. Cu timpul acestea sunt supraincarcate, se dilata, producind la randul lor staza venoasa si asa numitele vene varicoase secundare. Acestea determina durere, edeme si modificari cutanate. Pielea este alimentata in mod deficitar cu substante nutritive si in cele din urma celulele cutanate se distrug.Pielea devine subtire si lucioasa asemenea unei hirtii de pergament, isi modifica culoarea si in cele din urma se descompune, dezvoltandu-se ulcerul venos  sau asa numitul ulcus cruris. Asadar, in 90% din cazuri, ulcerul venos este consecinta unei vene varicoase primare, secundare sau a unei tromboze venoase profunde anterioare. Ulcerul gambier este localizat de obicei in treimea inferioara .

Terapie

Pentru a determina cauza exacacta este necesara o evaluare  arteriala  si venoasa completa.In acest scop ,pe linga examinarea clinica si efectuarea testelor functionale venoase ,este necesara efectuarea ecografiei doppler/duplex pe sistemul arterial si pe cel venos. Toti pacientii trebuie sa inteleaga ca un ulcer venos nu se vindeca doar cu unguente si tincturi si nici cu repaus la pat.

Prima si cea mai importanta masura terapeutica este terapia prin compresie adesea combinata cu drenajul limfatic. Ciorapii medicinali sau fasele de compresie reprezinta terapia “first line”. Presiunea graduata, exercitata prin intermediul acestora, accelereaza reintoarcerea sangelui venos. Numai atunci cand edemul a disparut , fluxul venos din membrul inferior afectat a ajuns din nou intr-o stare de compensare, ulcerul are sansa de a se  vindeca.  Miscati-va cat mai mult posibil, chiar si daca uneori simtiti durere. Prin contractia musculara (pompa musculara) este facilitata reintoarcerea venoasa.

Igiena este deasemenea esentiala deoarece  un ulcer colonizat/infectat nu se va vindeca.In acest context efectuam tratamente de desinfectie cu solutii speciale si, la nevoie ,debridare chirurgicala. De asemenea  va vom trata cu pansamente specifice in functie de necesitatile morfologice ale ulceratiei dvs. In anumite cazuri speciale ,tinind cont de patologia venoasa locala va fi nevoie de o mica interventie chirurgicala pentru inchiderea definitiva a ulceratiei.

1