Afectiuni venoase


Suferinta venoasa este o afectiune larg raspandita. Conform statisticilor Societatii Române de Flebologie (SEPIA) din 2004, efectuate pe aproximativ 7000 de personae, cca. 35% din populatia României sufera de modificari venoase care necesita tratament, 15% necesitand tratament chirurgical.

Netratate aceste afectiuni prezinta un pericol foarte crescut de aparitie ale unor complicatii ca: scleroza tegumentara cu eczema, degenerarea secundara a sistemului venos profund a membrului inferior, inflamatiile venoase, tromboza venoasa profunda si ulcerul crural.

 

Ce sunt venele?

Venele sunt vase sangvine prin care curge sangele utilizat de organism (sarac in oxigen si substante nutritive si incarcat cu reziduuri metabolice) si care se intoarce la inima, chiar si impotriva gravitatiei, in cazul ortostatismului. Acest fenomen este posibil datorita urmatorilor factori:

  • 1. Existenta valvelor venoase ce asigura fluxul unidirectional spre inima.
  • 2. Fenomenele de presiune si de pompare produse de contractia muschilor care inconjoara venele.
  • 3. Efectul de aspiratie produs de activitatea respiratorie si cea cardiaca.

Membrele inferioare prezinta atat un sistem venos superficial, situat subcutanat, cat si un al doilea sistem, situat in profunzimea musculaturii. Acesta din urma are o importanta evident rescuta datorita faptului ca transporta 90% din volumul total de sange ce iriga membrul inferior respectiv. Sistemul superficial nu este unul vital si de aceea poate fi folosit ca material de transplant in chirurgia de by-pass coranarian, in cea vasculara sau, in cazul degenerarii sale primare, poate fi inlaturat fara riscuri.

 

Boala varicoasa

 

Ce sunt varicele (venele varicoase)?

Varicele sunt vene modificate patologic prin slabirea si dilatarea peretelui lor, in care valvele venoase nu se mai inchid corespunzator. Acestea se formeaza preponderant in sistemul venos superficial al membrului inferior, dar pot sa apara si in cel profund.

img_0064

Cum se formeaza varicele?

Cauzele formarii varicelor sunt multiple:

  • -pozitia bipeda a omului
  • -ereditatea (mostenirea familiala)
  • -deficitul congenital al numarului de valve venoase
  • -activitatea in ortostatism prelungit (in pozitii fortate)
  • -sarcina
  • -distrugerea postinflamatorie si posttrombotica a valvelor
  • -suprasolicitarea sistemului venos superficial in cazul obstructiilor sau compresiei pe sistemul venos profund (varice secundare)

 

Care sunt formele afectarii in boala varicoasa?

In corelatie cu anatomia complexa a sistemului venos a membrului inferior se deosebesc:

  • 1. Modificari venoase de tip spider veins (teleangiectazii, vene reticulare), care reprezinta dilatatiile celor mai superficiale vene tegumentare
  • 2. Degenerarea ramurilor colaterale ale trunchiilor venoase principale (insuficienta venelor safena mare si safena mica)
  • 3. Afectarea trunchiilor venoase in sine, sau insuficienta venelor profunde
  • 4.Insuficienta venelor de legatura intre sistemul venos superficial si cel profund sau “varice ale perforantelor” (insuficienta venelor perforante)

 

Ce urmari au varicele?

Prin refluxul indelungat se poate produce o asemenea crestere a presiunii venoase in cele mai mici vene periferice (microcirculatie), incat procesele complicate de nutritive si epurare a tesuturilor nu mai sunt efective. Prin urmare, varicele-in stransa legatura cu gradul dilatarii si cu vechimea lor-determina modificari consecutive in regiunile membrelor deservite de venele respective, modificari ce se reflecta intr-o crestere a acuzelor pacientului.

    • 1. Edemul: Cresterea volumului lichidului interstitial prin scaderea absorbtiei lui din spatiile intercelulare, concomitant cu suprasolicitarea sistemului limfatic. Initial acest fenomen apare in special in ortostatismul prelungit, seara, sau in cazul climei calde, in prima faza avand capacitate de involutie in clinostatism.
    • 2. Induratia, scleroza tegumentara produsa prin sedimentare proteinica in spatiul interstitial, cat si prin inflamatie tisulara cronica datorata acumularii de metaboliti neeliminati in sangele venos.

boala

    • 3. Eczema de staza cu prurit afferent si edeme vechi de staza, indurate, care nu regreseaza in clinostatism.
    • 4. Inflamatiile venoase (flebitele) aparute ca urmare a tulburarii severe a circulatiei sangvine, cat si datorita modificarii patologice a compozitiei sangelui si degeneratiei peretilor venosi. Prin aceasta se produce disocierea curgerii sangelui in vene superficiale, cu trecerea acestuia din stare fluida in stare solida prin coagulare inflamatorie. Flebita nu este in nici un caz inofensiva – asa cum se credea anterior – si produce frecvent microembolii cu evolutie asimptomatica. Acestia reprezinta desprinderi de cheaguri mici, care sunt transportate spre plaman, unde pot produce fibrozarea tesutului.

vortrag ulcus 001_2

  • 5. Tromboza venoasa profunda (TVP) reprezinta complicatia cea mai grava si este caracterizata prin formarea de cheaguri sangvine in venele profunde. In faza acuta, aceastea se pot desprinde in fragmente mari, ajungand impreuna cu sangele la plamani unde produc stenoze masive ale circulatiei pulmonare.
    Acest fenomen numit “embolie pulmonara” este letal in cca. 20 % din cazuri.
    Chiar si in lipsa emboliei, TPV produce frecvent obstruarea definitiva a venelor afectate, distrugeri ale valvelor venoase si formarea de varice profunde cu distructie consecutiva masiva a tesuturilor intregului membru inferior. (sindrom posttrombotic)

img_0511

  • 6. Ulcerul venos (U. venos sau U. posttrombotic) defineste moartea tesuturilor puternic afectate de lipsa oxigenului si a substantelor nutritive. Este caracterizat prin dureri puternice, in special nocturne, colonizare bacteriana si evolutie frecvent trenanta, timp de mai multi ani. Aproximativ 70 – 80 % din pacientii cu ulcere “deschise” au prezentat anterior o astfel de tromboza profunda. In acest caz se ajunge frecvent la incapacitate profesionala, izolare si decadere sociala. Conform Sepia 3% din populatia Romaniei sufera de ulcer crural acut, sau a prezentat aceasta afectiune in antecedente.
    Prin urmare este necesara intreruperea, pe cat posibil precoce, a acestei “cascade” a modificarilor tot mai grave, prin tratament specific varicelor.
    Aceasta si datorita faptului ca lipsa de tratament a varicelor pe venele superficial poate produce, in timp, degenerarea secundara a venelor profunde, fenomen care devine simptomatic doar in momentul instalarii insuficientei venoase profunde, adica atunci cand este deja prea tarziu pentru o terapie cauzala.

ulcer

Tratament

O deosebita importanta in cadrul tratamentului conservator o are terapia prin compresie. Aceasta se efectueaza prin fase sau ciorapi compresivi. In cadrul acestei terapii folosim ciorapi medicinali cu compresie graduata si diferite grade de compresie, astfel ajutand activ la reintoarcerea sangelui venos. Pentru recompensarea circulatorie a membrului afectat este esentiala miscarea si sportul regulat. Deseori este necesara si efectuarea drenajului limfatic manual sau pneumatic intermitent.
Aceste masuri reprezinta tratamentul “First line” in afectiunile venoase!
Toate celelalte masuri cum ar fi tratamentul medicamentos si unguentele sunt masuri adjuvante insuficiente!

 Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical in centrul nostru se desfasoara in conditii moderne, optime pentru terapia ambulatorie. Anestezia locala utilizata este astfel conceputa incat sa permita mobilizarea imediat postoperatorie a pacientilor, favorizand reluarea naturala a circulatiei venoase, astfel reducand signifiant riscul complicatiilor postoperatorii. Suntem pregatiti sa efectuam o gama variata de proceduri si tehnici chirurgicale pentru tratamentul afectiunilor venoase, care includ chirurgia clasica, chirurgia minim invaziva, tehnici endovenoase dar si laser terapie, scleroterapie, scleroterapie cu spuma, miniscleroterapie. Aceasta diversitate ne permite sa oferim pacientilor nostri modul de tratament optim, adaptat situatiilor clinice diferite.

  • In cadrul tehnicilor chirurgicale clasice efectuam crosectomii lege artis, safenectomii si ligaturi subfasciale de vene perforante, dedicate in special reinterventiilor si cazurilor extreme.
  • Tehnicile (flebectomiile) minim invazive ne permit tratamentul bolii varicoase cu rezultate medicale si cosmetice foarte bune.
  • Tehnicile endovenoase ( radiofrecventa, laser, scleroterapie cu spuma) reprezinta o terapie rapida, minim invaziva si cu un rezultat estetic excelent pentru cazuri selectate.
  • Combinarea acestor metode ne permite sa oferim pacientilor o paleta de terapii mulate pe necesitatile medicale si estetice ale fiecaruia in parte.