Afectiuni limfatice


Sistemul limfatic

Sangele bogat in oxigen curge prin artere spre organe si extremitati. Venele transporta sangele dezoxigenat inapoi spre inima si plamini. In afara de aceste doua sisteme dispunem si de un sistem limfatic. Sarcina sa este de eliminare a proteinelor si a lichidelor libere din tesuturi.

 

Limfedemul

Termenul de limfedem reprezinta cresterea de lichid tisular. Acest lucru se poate intampla doar atunci cand functia de supapa de siguranta a sistemului limfatic este afectata. Limfologia este disciplina care se ocupa cu problematica edemului limfatic. Limfedemele sunt boli cronice pentru a caror tratare este necesara cooperarea pacientului pe termen lung.

 

Cum se formeaza limfedemul?

Fiecare membru dispune de un numar limitat de vase limfatice. Limfedemul apare atunci cand capacitatea de transport a lichidelor este afectata. Cauzele pot fi tulburari de dezvoltare si functionale ale vaselor limfatice sau suprasolicitarea unui sistem structural normal. Limfedemul se localizeaza de regula la extremitati, dar este posibil sa fie afectate si capul, gatul, trunchiul si abdomenul. Putem distinge intre limfedemul primar si cel secundar.

 

• Limfedemul primar

Limfedemul primar este asociat cu tulburari familiale sau sporadice de dezvoltare. In hipoplazie (-numar redus de canale limfatice-) capacitatea de transport este redusa, deoarece colectorii limfatici sunt putini la numar si au calibrul redus. In aplazie (- lipsa totala de canale limfatice-) canalele limfatice lipsesc partial sau complet. Limfangiectazia se caracterizeaza prin vase limfatice prea mari cu supape vasculare disfunctionale sau deteriorate.

 Lymphoedem+Massage

• Limfedemul secundar

Marea majoritate a limfedemelor se datoreaza compresiei sau intreruperii ganglionilor limfatici sau a canalelor limfatice fiziologice. In timp ce in tarile tropicale cauza cea mai frecventa o constituie parazitii limfatici (de exemplu Bilharzia) unde se preconizeaza aproximativ 120 de milioane de persoane afectate de acest parazit , in Europa , bolile de cancer si consecintele acestora (rezectia regionala a ganglionilor limfatici, starea de dupa iradiere) reprezinta cauza principala a limfedemelor secundare. Alte cauze posibile de deteriorare a sistemului limfatic sunt inflamatia secundara a vaselor limfatice de ex.in erizipel, flebita sau o afectiune cronica a unei vene varicoase. Compresia sistemului limfatic in cazul tumorilor locale sau infiltrarea prin metastaze sau tumori primare pot produce deasemenea limfedeme. Procesele inflamatorii cronice, in contextul unui ulcer venos de gamba (“picior deschis”) conduc, la fel ca si traumatismele majore cu vindecare lenta si evolutie complicata, la tulburari ale fluxului limfatic. O alta cauza mai rara o constituie parazitii(de ex. Filarioza). O forma speciala o constituie lipedemul / lipolimfedemul care reprezinta o tulburare constitutionala si frecvent familiala de repartizare a depozitelor de grasime care duce la obstructionarea fluxului limfatic. Aceasta forma este intilnita ,in majoritatea cazurilor, la femei si poate fi localizata si la nivelul membrelor superioare.

limfedem

 

Cum este diagnosticata tulburarea fluxului limfatic?

Diagnosticul este efectuat in baza anamnezei si a tabloului clinic. Deseori sunt necesare investigatii (aparative) suplimentare pentru excluderea altor boli.

 

Cum poate fi tratat limfedemul?

Vasele limfatice deteriorate sau patologic modificate, nu pot fi in prezent nici inlocuite si nici vindecate. Telul principal este de a reduce edemul prin tratament energic deoarece netratat, edemul produce modificari cronice cutanate , efectele benefice ale terapiei fiind tot mai greu de realizat.
Masurile terapeutice constau in:

  • Masuri decongestive: drenaj limfatic manual, drenaj limfatic pneumatic intermitent (Lymphamat), hidrokinetoterapie si gimnastica.
  • Masuri de intretinere: ciorapi de compresie medicinali, ingrijirea pielii si tratament medicamentos.