Milioane de persoane trăiesc cu varice, însă pentru majoritatea dintre ele, venele varicoase nu cauzează probleme grave de sănătate. Schimbările în stilul de viață pot ameliora simptomele și preveni agravarea varicelor. Dar dacă sunt lăsate netratate, ele se pot transforma în varice severe, însoțite de simptome ce afectează calitatea vieții și chiar o pot pune în pericol.
Boala venoasă cronică reprezintă afectarea întoarcerii venoase. Supapele venelor picioarelor se deteriorează și nu mai funcționează corespunzător pentru a permite sângelui să revină la inimă. Atunci când sângele nu mai circulă normal prin venele membrelor inferioare, sângele stagnează în membre, nu mai trece din vase în țesuturile din jur care, în timp, se distrug, pielea devine lucioasă, subțire, își modifică culoarea, începe să se descompună și apar ulcerul venos. Sunt complicații ale venelor varcioase severe ce prezintă simptome precum disconfort, crampe, edem și modificări cutanate la nivelul extremităților inferioare.
Dermatita de stază
Este o inflamație a pielii picioarelor, pe fondul circulației deficitare, în zona varicelor. Piciorul se umflă, zona devine roșie, apare pruritul (mâncărimea), senzația de arsură, apar leziunile cutanate cum sunt crustele, descuamările, pielea îngroșată.
Ce cauzează dermatita de stază? Atunci când valvele din interiorul venelor nu mai funcționează corespunzător, sângele nu mai circulă spre inimă și intră în stază, se oprește sau încetinește circulația, apare insuficiența venoasă cronică în care fluxul sanguin nu este adecvat, duce la acumularea de lichid și presiune în țesuturile din jurul venei, ceea ce provoacă edemul și inflamația pielii. Obezitatea, sedentarismul, sarcina, hipertensiunea arterială sau diabetul pot favoriza la rândul lor apariția acestei afecțiuni.
Edem, umflarea picioarelor
Este cauzat de acumularea de lichid limfatic în țesuturi, ce apare atunci când capacitatea de transport a lichidelor este afectată din cauza unor tulburări de dezvoltare și funcționare a vaselor limfatice sau suprasolicitarea unui sistem structural normal.
Lipodermatoscleroza
Se referă la modificările pielii în partea inferioară a picioarelor, înainte de ulcerație. Apare o îngroșare a pielii și a țesuturilor moi în zona inferioară a piciorului și a gleznei. Se poate dezvolta lent, în timp, sau rapid, din cauza presiunii mari și a circulației proaste din venele subcutanate din zona inferioară a picioarelor.
Flebita
Reprezintă inflamația venelor superficiale ale picioarelor, cauzată de leziuni sau iritație a stratului ce căptușește vasul de sânge. Are loc înroșirea pielii, formarea de noduli tari și dureroși sub piele. Adesea apare împreună cu tromboza, afecțiunea fiind numită tromboflebită.
Tromboflebita
Reprezintă o inflamație la nivelul unui vas de sânge, ca urmare a apariției unui cheag de sânge și blocarea uneia sau mai multor vene, în special din zona picioarelor. Apare durerea, umflăturile, roșeața, senzația de încălzire a zonei afectate. Vena afectată va semăna cu un cordon de culoare roșie, fiind umflată, dureroasă și sensibilă la atingere. Factorii de risc sunt inactivitatea, imobilizarea îndelungată la pat, călătoriile lungi.
Ce tratament există în boala venoasă cronică?
Scleroterapia
Este o metodă de tratament sigură și eficientă, prin care pot fi eliminate mare parte dintre venele varicoase și vasele superficiale vizibile. Este minim invazivă și și-a dovedit eficacitatea încă din anii 1930. Implică injectarea unui agent sclerozant cu rolul de a irita vena pe dinăuntru și de a o face să se irite, să se fibrozeze și în final să dispară. Procedura nu doare, este rapidă, nu necesită spitalizare și are rezultate bune, vizibile imediat. În timp organismul va resorbi venele injectate.
Ablația cu radiofrecvență
Este o tehnică minim invazivă de tratament endovenos, ce se bazează pe folosirea căldurii țesuturilor ce trebuie distruse. După ce vena este tratată prin ablație cu radiofrecvență aceasta va fi resorbită treptat de organism.
Flebectomia
Este o tehnică minim invazivă de îndepărtare a venelor varicoase, prin incizii punctiforme.
Procedurile de tratament sunt alese în funcție de severitatea afecțiunii. Nu lăsa varicele netratate! Este nevoie de o investigație de specialitate pentru o evaluare completă care să stabilească cauza exactă a apariției afecțiunii și abordarea terapeutică necesară.
Te așteptăm la Centrul Veno Vascular Cluj pentru o investigație completă și un tratament personalizat, realizate de medici specializați în patologia sistemului circulator, experimentați în tratamente medicale de ultimă generație pentru afecțiunile vasculare. Se va efectua o investigație completă pentru stabilirea unui diagnostic exact și instituirea unei terapie personalizate, chiar și în cazuri complexe, ieșite din standarde.