Fie că este vorba despre o senzație de picioare grele, umflate sau durere ce apare și dispare ori aspect inestetic care se manifestă fie ca umflături la suprafața pielii, fie sub forma unei rețele de vase de sânge subțiri varicele afectează calitatea vieții. Adeseori, pentru a stopa agravarea varicelor este recomandată purtarea ciorapilor compresivi sau ciorapi medicinali, cum mai sunt numiți, fiind concepuți special pentru tratamentul varicelor și a altor afecțiuni venoase.
Cum se formează și dezvoltă varicele
Varicele sau venele varicoase reprezintă dilatații ale venelor superficiale ale membrelor inferioare, vizibile sub piele. Orice venă poate să devină varicoasă la nivelul membrelor inferioare – în zona coapselor, pe mușchii gambei, în partea posterioară a genunchilor. De-a lungul traiectoriei sale, vena prezintă o serie de valve ce facilitează circulația sângelui de jos în sus, de la baza piciorului spre inimă. Când mușchii gambei se contractă ei comprimă venele și în același timp valvele venoase, care acționează ca niște supape unidirecționale, ce se deschid, iar sângele este împins în sus. Ulterior, când mușchii gambei se relaxează, valvele se închid și împiedică scurgerea înapoi către picioare. Acest mecanism se numește pompă venoasă.
Atunci când aceste valve prezintă o funcționare deficitară se instalează așa numitul flux venos sau insuficiența venoasă, ce duce la formarea varicelor. Valva are rolul de a sta închisă corect și în momentul în care stăm în picioare. Dacă ea nu se mai închide, nu mai funcționează corect, atunci când stăm în picioare, din cauza gravitației, sângele va coborâ în partea inferioară a piciorului, din vena profundă în vena superficială, și atunci se produce așa numitul reflex care încarcă sistemul venos superficial. Și dacă în fiecare zi vena se umflă de sânge, zilnic se exercită o presiune, vena se va dilata și la un moment dat vom vedea apărând dilatațiile venoase sub piele.
Cum ajută compresia venele varicoase
Ciorapii compresivi îmbunătățesc circulația sanguină la nivelul picioarelor prin comprimarea venelor dilatate. Ciorapul exercită o presiune ce comprimă diametrul venei. Un diametru mai mic al venelor înseamnă că sângele circulă din nou repede, lucru care împiedică coagularea sângelui sau formarea de cheaguri. Scăderea presiunii sângelui din picior către coapsă accelerează circulația sângelui înapoi către inimă.
Compresia este concepută pentru a avea două efecte asupra venelor dilatate, prima este de a stimula mișcările naturale ale pompei venoase, iar al doilea efect este de refacere a ”pâlniei” ce canalizează mai eficient fluxul sanguin în direcția corectă. Compresia întărește mușchiul gambei și menține mișcarea sa constantă. Totodată, acționează pentru a sprijini acele vene profunde, principale, să direcționeze mai eficient fluxul într-o singură direcție, fără a-l lăsa să se scurgă spre venele artificiale.
Pentru a fi de folos, ciorapii compresivi vor fi aleși corespunzător, pentru a se potrivi nu doar ca mărime, ci și ca nivel de compresie. Au diferite grade de compresie, punând o presiune suplimentară pe toată suprafața piciorului cu scopul de a îmbunătăți circulația sanguină. Există ciorapi care ajung până la genunchi, alții până la nivelul coapselor sau sunt ciorapi tip pantaloni. Unii ciorapi acoperă complet laba piciorului, alții lasă degetele descoperite. Doar medicul flebolog este în măsură să recomande tipul de ciorapi compresivi pentru prevenția sau tratarea diferitelor afecțiuni.
Nu acționa fără să ceri un sfat avizat, programează-te la Centrul Veno Vasculoar Cluj, iar specialiștii noștri îți vor recomanda cel mai bun tratament personalizat în funcție de diagnosticul stabilit.