În România, 1 din 5 persoane suferă de varice, o afecțiune care nu mai este demult doar apanajul persoanelor vârstnice. Sunt tot mai mulți tineri ce ajung la medic, diagnosticați cu varice. Statisticile arată că 80% dintre tinerele cu vârste cuprinse între 10-30 de ani suferă de varice, iar aproape 20% dintre bărbații cu vârsta peste 40 de ani sunt predispuși să dezvolte varice.
Stilul de viață sedentar, orele multe petrecute în fața calculatorului predispun la formarea varicelor. Când se stă jos venele din zona șoldurilor și a coapselor lucrează în exces pentru a transmite sângele către inimă. De asemenea, greutatea în exces pune presiune asupra venelor din zona picioarelor și în prezent obezitatea este destul de des întâlnită în rândul tinerilor. Desigur, mulți alți factori comuni concură la dezvoltarea varicelor- sarcină, ereditate, purtarea hainelor strâmte, fumat-dar de cele mai multe ori se poate reduce riscul de a dezvolta vene varicoase prin schimbarea comportamentului, adoptarea unui stil de viață sănătos.
Boala venoasă cronică are o evoluție rapidă, tăcută, pacienții ignorând simptomele ușoare ale acestei patologii. Nu este acordată atenție unor simptome precum senzație constantă de greutate în picioare, mâncărimi în zona gambelor, arsuri locale, durere ori umflături. Netratarea lor duce la consecințe invalidante asupra sănătății picioarelor.
Fără fumat, alimente nesănătoase și sedentarism
Adoptarea unui stil de viață sănătos, creșterea calității vieții prin renunțarea la vicii-fumat, alimentație nesănătoasă, sedentarism sunt pași esențiali în vindecarea bolii venoase cronice.
Alimentația corectă pentru varice – o dietă corectă poate avea atât rol preventiv, cât și curativ. Consumul de alimente cu aport energetic mare crește riscul de varice deoarece acestea contribuie la creșterea în greutate. Și o scădere de 10% a greutății corporale duce la o îmbunătățire în aspectul varicelor. Reducerea numărului de calorii consumate determină corpul să extragă rezervele, grăsimea depozitată în interiorul corpului, și să o utilizeze pentru energie.
Este indicat consumul de alimente bogate în vitaminele C și E, vitamina C fiind necesită pentru producția de elastină și colagen, două țesuturi conjunctive ce mențin puternice venele. Alimentele bogate în fibre sunt de ajutor deoarece nu pot fi digerate de organism, prin urmare nu pot fi absorbite în fluxul sanguin și nici folosite pentru energie. Tărâțele de psyllium, semințele de in, ovăzul, mazărea, fasolea, merele, morcovii, orezul, fructele de pădure, orzul sunt cele mai bune surse de fibre. Consumul de fibre necesită un consum mare de apă, în caz contrar cauzând constipație. Astfel, se asigură și o hidratare optimă. Este de evitat consumul de alcool, cafea și alte substanțe ce duc la deshidratarea organismului.
Consumul ridicat de alimente bogate în flavonoide pe termen lung este asociat cu îmbunătățirea varicelor. Antioxidanții tonifică pereții vaselor de sânge și previn stresul cauzat de radicalii liberi în interiorul vaselor de sânge. Flavonoidul care ajută în tratamentul varicelor este rutina, ce se găsește din abundență în hrișcă.
Mișcarea, sportul făcut cu măsură și sub stricta supraveghere a instructorului vor aduce schimbările mult așteptate în organism. Chiar și 10-15 minute de exerciții fizice pe zi vor elimina disconfortul, durerea, umflarea, senzația de greutate a picioarelor asigurând o stare de bine pe termen lung.
Evitarea purtării de îmbrăcăminte strâmtă, a pantofilor cu tocuri pentru perioade lungi de timp, șederea în aceeași poziție pe termen lung, renunțarea la fumat sunt aspecte ce ajută la reducerea riscului de apariție a varicelor.
Cum pot fi tratate varicele?
Primul pas este apelarea la un consult de specialitate la medicul flebolog. În funcție de starea de sănătate a venelor se va decide conduita terapeutică. Dacă ești tânăr, cu atât mai mult este indicat să începi din timp să iei măsuri. Te așteptăm la Centrul VenoVasc Cluj pentru un consult de specialitate, efectuat de specialiști de renume, experimentați în tratamente medicale de ultimă generație pentru afecțiunile vasculare, având la bază cunoștințe solide oferite de școala germană de flebologie.