Varicele reprezintă o problemă des întâlnită în sarcină. Caracterizate prin vene răsucite și proeminente sunt inestetice și uneori inconfortabile.
În sarcină toate vasele devin mai vizibile, iar femeile însărcinate prezintă mai mulți factori ce favorizează apariția sau agravarea varicelor.
Factori favorizanți
Predispoziția genetică joacă un rol important în apariția varicelor în perioada sarcinii. Dacă o pacientă are un istoric de boli varicoase în familia sa, la rândul ei este posibil să dezvolte această problemă. Sarcina accelerează apariția varicelor și evoluția lor la 45% dintre femeile predispuse la a dezvolta varice.
Pe parcursul sarcinii corpul unei femei trece prin foarte multe modificări, în principal nivelurile hormonale se modifică. Secreția crescută de progesteron scade tonusul pereților vaselor de sânge, are loc relaxarea vaselor de sânge și umflarea venelor, ceea ce favorizează apariția varicelor.
Creșterea volumului de sânge reprezintă o povară în plus pentru vasele de sânge. Presiunea exercitată de uter în interiorul cavității abdominale asupra vaselor pelvine reprezintă un factor favorizant. Odată cu creșterea fătului au loc compresii importante pe venele iliace, ceea ce duce la apariția unei staze sub pelvis, la nivelul membrelor inferioare, și odată cu avansarea sarcinii se accentuează apariția varicelor, mai ales dacă se stă mult în picioare.
Varicele din timpul sarcinii dispar, în general, în primele 3-4 luni după sarcină, sau chiar un an, dacă femeia nu a mai avut varice înainte de sarcină, dar de cele mai multe ori nu dispar și doar se diminuează simptomatologia. Dacă aceasta este severă și varicele sunt inestetice, pentru că în timpul sarcinii pot să apară vase sparte la nivelul membrelor inferioare, atunci după sarcină trebuie tratate.
Prevenția apariției varicelor în timpul sarcinii
În timpul sarcinii se vor lua măsuri pentru a diminua agravarea varicelor. Este recomandată mișcarea, chiar și doar în jurul locuinței, efectuarea de exerciții Kegel care îmbunătățesc circulația la nivelul perineului. Se va evita statul prelungit în picioare, purtarea tocurilor foarte înalte și statul pe scaun cu picioarele încrucișate, acest aspect blocând întoarcerea fluxului de sânge prin vene și prin hipertensiunea creată poate provoca dilatarea venelor.
Totodată, se va evita constipația, care agravează hemorozii, printr-un regim alimentar adecvat, cu consum de fibre, lichide cel puțin 2 l pe zi și alimente bogate în vitamina C și se va reduce cantitatea de sare care reține apa în organism și favorizează apariția edemelor la nivelul gleznei. Este recomandat să se doarmă pe partea stângă pentru a scădea presiunea pe vena cavă inferioară și în felul acesta este favorizează întoarcerea venoasă. Vena va fi ferită de greutatea uterului, iar presiunea membrelor inferioare va fi mult redusă. Totodată, se recomandă menținerea unei greutăți optime pe perioada sarcinii. În timpul zilei este indicată ridicarea picioarelor pe o pernă sau suport de picioare când se stă pe pat.
În primul trimestru de sarcină, aproximativ 70-80% dintre gravide dezvoltă varice. Mai mult, sarcina este un factor de risc pentru insuficiența venoasă.
Te întrebi ce ar trebui să faci dacă te confrunți cu varice în perioada sarcinii? Dacă aceste vene inestetice cauzează discomfort major în timpul sarcinii ar trebui să iei legătura cu specialiștii Centrului Veno Vascular Cluj, care îți pot explica opțiunile privind gestionarea varicelor în timpul sarcinii, precum și opțiunile de tratament.