Ulcerul varicos, numit și ulcer venos de gambă sau de stază, reprezintă o afecțiune severă a gambei, ce apare pe fondul unei afecțiuni a venei. În România, incidența bolii la persoanele adulte ajunge până la 45%, fiind o afecțiune ce influențează calitatea vieții.
Una dintre cele mai comune cauze ale apariției ulcerului varicos îl reprezintă insuficiența venoasă cronică, însă poate să apară și ca urmare a unor răni minore, lovituri sau leziuni ce par superficiale, nu sunt tratate și se agravează pe fondul presiunii crescute a sângelui în venele din gambă, ceea ce afectează și pielea. Alte cauze pot fi obezitatea, tromboza venoasă sau varicele.
Ulcerul varicos reprezintă stadiul final în evoluția bolii varicoase și debutează ca o roșeață a pielii și inflamație a țesutului subcutanat. Sunt prezente durerea, mâncărimile și umflarea piciorului. În fazele mai avansate apar secreții vâscoase, urât mirositoare, prin pielea inflamată, apoi se formează zone albicioase pe pielea moartă și, în final, apare plaga, leziunile deschise, ce se vindecă foarte greu. Este o rană deschisă, ce poate avea dimensiuni variabile, și care nu se vindecă la fel de ușor. De asemenea, în loc să se închidă se poate întinde și pot să apară dureri la nivelul gambei.
Tratamentul ulcerului venos
Cu un tratament adecvat, adesea ulcerele venoase se pot vindeca, însă vindecarea unei răni este un proces în mai multe etape. De asemenea, tratamentul este realizat sub stricta supraveghere a medicului specialist. De ajutor în procesul de vindecare îl reprezintă și îngrijirea adecvată a rănilor la domiciliu și implicarea pacientului prin respectarea recomandărilor propuse de medicul specialist. Poate ajuta la reducerea timpului de vindecare și a disconfortului. Este important să fie ținută rana curată, bandajată și uscată. Acest lucru ajută la reducerea riscului de infecție, având în vedere timpul prelungit de vindecare. Iată câteva sfaturi despre îngrijirea rănii la domiciliu și atenuarea simptomatologiei.
Păstrează rana curată și uscată – dezinfectează zona, cel mai potrivit fiind serul fiziologic. Ai grijă ca pielea din jurul rănii să nu devină prea umedă, deoarece acest lucru va duce la extinderea ulcerului spre țesuturile sănătoase.
Pansează rana cu comprese sterile, ce se fixează prin aplicarea unui bandaj ușor – plasturi pentru ulcer varicos. Pansamentele moderne-hidroactive-nu se lipesc de rană și vor crea la nivelul acesteia un mediu umed echilibrat, favorabil regenerării țesutului și închiderii rănii.
Ridică piciorul când ești treaz/ă – încearcă să îți ridici picioarele deasupra nivelului inimii timp de 30 de minute, de 3 până la 4 ori pe zi.
Poartă ciorapi compresivi – purtarea zilnică a ciorapilor compresivi va ajuta la susținerea circulației corecte a sângelui la nivelul extremităților picioarelor, accelerând procesul de vindecare. Trebuie purtați în fiecare zi, de la momentul trezirii și până la culcare. Se vor scoate doar pentru a face duș și pentru a dormi. Compresia ajută și la reducerea durerii și a umflăturilor.
Rămâi activ/ă – exercițiile regulate vor ajuta la întărirea musculaturii picioarelor, implicit la îmbunătățirea fluxului sanguin. Mersul pe jos este un exercițiu bun în acest sens.
Menține o alimentație sănătoasă – regimul alimentar trebuie să cuprindă legume bogate în vitamine naturale – roșii, ardei, ridichi, vinete, castraveți, pătrunjel, vinete, care prin conținutul bogat de apă vor păstra hidratate țesuturile, iar antioxidanții vor proteja venele. Nu trebuie să fie neglijate nici fructele, în special fructele de pădure – afine, coacăze, mure, zmeură- cireșe, mere, struguri, vișine, toate fiind bogate în flavonoizi.
Ține sub control orice altă afecțiune de care suferi, monitorizează-ți simptomele și, orice sfat medical, venit de la medicii curanți, este bine să fie luat în considerare.