Varicele sunt considerate de cele mai multe ori doar o problemă de estetică, dar netratate la timp ele pot fi urmate de o serie întreagă de complicații extrem de neplăcute. Una dintre ele este ulcerul varicos, care poate pune chiar în pericol viața persoanei respective.
Ulcerul venos sau ulcerul varicos apare în cazul insuficienței venoase cronice sau a bolii venoase cronice neglijată și netratată și reprezintă cea mai frecventă și severă complicație a bolii venoase cronice.
Pentru a înțelege boala varicoasă trebuie să înțelegem anatomia sistemului venos la nivelul membrelor inferioare. Sângele circulă în direcția degetelor de la picioare prin artere și se întoarce înapoi spre inimă prin vene. Această întoarcere se realizează pe două sisteme venoase, un sistem venos profund care duce cea mai mare cantitate din sânge înapoi la inimă și un sistem venos superficial care duce restul de sânge venos. Principalul mecanism care învinge sistemul gravitațional ajutând sângele să urce dinspre degetele picioarelor înapoi la inimă sunt valvele, ce se regăsesc în interiorul venelor. Dacă acest sistem de valve nu va funcționa atunci sângele va recădea. Acest lucru se întâmplă din cauza dilatării anormale a venelor care sunt varicele. Acestea, în stadiile avansate pot provoca multe complicații, de la afecțiuni ale sistemului circulator, la afecțiuni ale pielii, eczeme varicoase, ulcer varicos ce se manifestă de obicei pe partea interioară a gambei, imediat deasupra gleznei.
Stadiile dezvoltării ulcerului venos
În prima fază a dezvoltării ulcerului varicos apare o roșeață a pielii și inflamația țesutului subcutanat. În faza mai avansată, prin pielea inflamată apar secreții vâscoase, apoi apar zone albicioase de piele moartă și în ultima fază se formează ulcerul venos. Ulcerul venos este o plagă cronică, o rană la nivelul gambei, în principal cauzată de creșterea presiunii venoase, ce duce la distrugerea patului capilar în așa fel încât sângele arterial nu reușește să depășească presiunea din capătul venos și atunci oxigenarea țesutului este deficitară, celulele sunt afectate și apare rana, fie la cel mai mic traumatism, fie spontan fără să fie traumatizată.
Ulcerul varicos este un defect tegumentar mai mult sau mai puțin profund, cu un grad mai mare sau mai mic de infecție, care în timp evoluează către mărire și adâncime. Pacientul are dureri la nivelul membrului inferior în zona unde este această ulcerație, dureri care sunt continue, deranjante și exacerbate în ortostatism. O complicație a ulcerului varicos este suprainfectarea, astfel încât dacă pacienții nu se prezintă destul de repede la medic cu atât mai greu va fi de tratat. Ameliorarea poate dura chiar și luni sau ani de zile și ulterior există riscul de a se redeschide din nou.
Tratament
Investigațiile de specialitate precoce, precum și tratamentul adaptat diagnosticului au o importanță deosebită. Ca metode de investigație pentru a se stabili stadiul în care este boala este examinarea clinică și efectuarea de teste funcționale venoase, efectuarea ecografiei Doppler/ Duplex pe sistemul arterial și pe cel venos.
În lipsa unui tratament această plagă nu se cicatrizează, de aceea este nevoie de un tratament activ. Cea mai importantă măsură terapeutică este terapia prin compresie, adesea combinată cu drenajul limfatic, iar în anumite cazuri speciale, în funcție de patologia venoasă locală, va fi nevoie de o mică intervenție chirurgicală pentru închiderea definitivă a ulcerației.
Prevenție
Este important ca pacienții să observe din timp venele dilatate care sunt foarte vizibile, să observe dacă apar noi pachete varicoase și acesta este un semnal de alarmă pentru care trebuie să se prezinte la medic.
Așadar, dacă te știi cu varice, în cazul în care acestea scapă de sub control și îți este teamă că se vor transforma în ulcer varicos este bine să apelezi din timp la un medic specialist. Există tratamente moderne pentru boala varicoasă, de la stadiul 1 până la stadiul 6, stadiul ulcerului varicos, care din fericire stau la dispoziție la Centrul Veno Vascular Cluj.