Rolul sistemului imunitar este de a proteja organismul de bacterii, virusuri, celule dezvoltate anormal, pe care atunci când le detectează trimite automat celulele specializate pentru a le anihila. Însă atunci când sistemul imunitar atacă organismul, nu mai face diferența între celulele proprii și corpurile străine, se declanșează o boală autoimună în care celulele sănătoase sunt atacate prin eliberarea de anticorpi. Unele boli afectează un singur organ, altele întreg organismul. Sunt boli autoimune ale căror mecanisme fiziopatologice specifice conduc la un risc crescut de apariție a trombozei venoase. Diabetul zaharat tip 1, lupusul eritematos sistemic, sindromul antifosfolipidic sunt afecțiuni ce cresc riscurile inflamatorii, ce duc la rândul lor la creșterea riscului apariției cheagurilor de sânge.
Tromboza venoasă profundă înseamnă formarea unui cheag de sânge, cel mai des în interiorul venelor profunde de la nivelul picioarelor, dar poate să apară și în venele profunde ale brațelor sau vene superficiale, ce blochează fluxul de sânge.
Sindromul antifosfolipidic (APS)
Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună caracterizată prin apariția de cheaguri de sânge, ce se pot forma la nivelul picioarelor, rinichilor, plămânilor, creierului.
APS se caracterizează prin prezența anticorpilor antifosfolipidici în organism. Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva infecțiilor. La persoanele cu APS anumiți anticorpi atacă în mod eronat proteinele care se leagă de fosfolipide, care sunt molecule de grăsime implicate în buna funcționare a membranelor celulare și care se găsesc în tot corpul. Motivul pentru care acești anticorpi atacă aceste proteine și procesul prin care provoacă formarea cheagurilor de sânge nu este cunoscut. Simptomele specifice și severitatea afecțiunii variază foarte mult de la o persoană la alta, în funcție de locația exactă a cheagului de sânge și de organul afectat. Tromboza venoasă profundă este o afecțiune ce poate să apară din cauza prezenței cheagurilor de sânge.
Lupus eritematos sistemic
Lupus eritematos sistemic este o altă afecțiune ce face parte din grupa bolilor autoimune, cauzate de producția de anticorpi ce atacă celulele sănătoase ale propriului organism. Are diverse manifestări clinice care afectează în primul rând femeile tinere. Cauzele exacte ale bolii nu se cunosc, încă a fost identificată o predispoziție genetică, iar riscul de a dezvolta un eveniment trombotic este mare la pacienții la care sunt detectați anticorpi antifosfolipidici.
Diabet zaharat tip 1
Diabet zaharat tip 1 este o boală autoimună în care celulele producătoare de insulină sunt distruse de către sistemul imunitar al organismului. Nefiind o cantitate suficientă de insulină glucoza nu pătrunde în celule și nu alimentează țesuturile. Rămâne în sânge și deteriorează vasele sanguine, ceea ce duce în timp la formarea de depuneri de calciu, apariția aterosclerozei, și reducerea diametrului vasului de sânge. Ca urmare, scade fluxul de sânge, crește tensiunea arterială, iar depunerile de calciu se pot rupe. Diabetul poate crește nivelul factorilor de coagulare și afectează sistemul fibrinolitic ducând la o stare de hipercoagulabilitate. În consecință, riscul de formare a cheagurilor de sânge și apariția trombozei venoase profunde este crescut.
Pacienții care suferă de boli autoimune sunt sfătuiți să apeleze la un consult de specialitate pentru a vedea starea de sănătate a vaselor de sânge și a fi instituită terapia necesară.
La Centrul Veno Vascular Cluj dispunem de aparatură modernă pentru un diagnostic clar și tratament personalizat, precum și sfaturi pentru adoptarea unui stil de viață sănătos.