Varicele sunt răspunzătoare atât de apariția unui aspect inestetic la nivelul picioarelor, dar pot semnala și apariția unor probleme severe asupra sănătății. Boala varicoasă se dezvoltă în timp, într-un proces lent, pe parcursul căreia sunt afectați pereții vaselor sanguine. Există o serie de factori de risc care contribuie la apariția ei și la complicațiile ce pot să apară la nivelul membrelor inferioare.
Sexul
Varicele sunt întâlnite cel mai frecvent în rândul femeilor, unul dintre motive fiind modificările hormonale pe care le suferă organismul lor în perioada menstruației și a menopauzei.
Aceste modificări hormonale, ce au loc de-a lungul vieții, pot afecta vasele de sânge, provocând o relaxare a pereților venelor, afectează activitatea valvelor din interiorul venelor, ce funcționează asemenea unor supape unidirecționale și, prin urmare, există o predispoziție a scurgerii sângelui spre zona periferică, ceea ce determină apariția varicelor. Totodată, terapiile pe bază de hormoni, cum sunt pastilele anticoncepționale, pot crește riscul de dezvoltare a varicelor.
Sarcina
Femeile sunt mult mai predispuse să dezvolte varice în timpul sarcinii decât în oricare alt moment al vieții lor.
În perioada sarcinii, deoarece crește presiunea din abdomen, se exercită o presiune suplimentară asupra sistemului circulator. În plus, modificările nivelurilor hormonale pot duce la o dilatare a vaselor de sânge. Ambii factori cresc riscul de a dezvolta varice. Pe măsură ce uterul crește există o presiune mai mare asupra venelor din zona pelvină a mamei. În majoritatea cazurilor varicele dispar după terminarea sarcinii, dar pot și să rămână vizibile.
Obezitatea
Greutatea în exces are ca rezultat, în general, o presiune mai mare în abdomen și aceasta poate crește ulterior presiunea asupra venelor piciorului. Presiunea venoasă crescută favorizează apoi formarea și progresia bolii venoase cronice. Un alt impact al obezității asupra sănătății venelor constă în schimbul fluxului sanguin între venele profunde și sistemul superficial la nivelul venelor din picioare. S-a sugerat că țesutul gras și fibros care înconjoară venele poate perturba ciculația venoasă și favoriza staza, care ulterior poate duce la formarea de vene varicoase.
Dieta neadecvată
Alcoolul și alimentele bogate în sare și zahăr trebuie excluse din dietă. Sarea din alimente determină organismul să rețină apă, ceea ce duce la o creștere a volumului de sânge din organism, implicit la o presiune asupra venelor. Această presiune poate provoca inflamație și retenție de apă în picioare.
Carbohidrații rafinați trebuie evitați pe cât posibil și incluși carbohidrații complecși, gen orez brun, ovăz, care conțin fibre. Fibrele sunt esențiale pentru reglarea tranzitului intestinal, ce ușurează defecarea, și previn constipația. În cazul constipației, efortul depus în timpul defecării poate agrava valvele afectate din interiorul venelor picioarelor sau se poate agrava starea valvelor mici din structura venelor.
Condițiile de muncă
De cele mai multe ori varicele sunt o boală profesională, afectând persoanele care trebuie să petreacă mult timp în picioare sau pe scaun la locul de muncă. Statul prelungit în picioare, ortostatismul, predispune la suprasolicitarea venelor, sângele se acumulează în venele piciorului, crescând presiunea pe pereții acestora, duc la slăbirea valvelor și în final la apariția varicelor.
Predispuși la această afecțiune sunt profesorii, învățătorii, ce petrec multe ore stând în picioare, apoi coafezele, chelnerii, asistentele medicale, chirurgii nevoiți să stea mult în picioare în timpul intervențiilor, stomatologii, lucrătorii din centrele comerciale. Șansa de a dezvolta varice din cauza șederii prelungite pe scaun, sedentarismul, o au IT-iștii, cei care lucrează la birou, șoferii care conduc pe distanțe lungi și nu iau pauze.
Este important de știut că, dacă te încadrezi într-una din categoriile profesionale care sunt nevoite să lucreze mult timp în picioare sau stând pe scaun, ori dacă ești însărcinată, fumezi, ești supraponderal, o monitorizare atentă a sănătății venelor este esențială. Datorită expertizei medicale, specialiștii de la Centrul Veno Vascular Cluj îți pot oferi un diagnostic clar și, dacă este cazul, un tratament personalizat.