Varicele nu ocolește nici tinerii, nici sportivii. Studiile au arătat că boala venoasă cronică poate să apară și la persoane tinere, în special cele cu activitate sportivă intensă.
Boala venoasă cronică are o evoluție extrem de rapidă, dar tăcută, pacienții care nu iau în considerare simptomele ușoare ale acestei patologii expunându-se la un risc major.
Varicele la tineri este favorizat de sedentarism, de studiul prelungit la masa de scris, lipsa activității fizice, surplusul de greutate-obezitatea, care afectează nu doar organele interne, ci și circulația venoasă. Nici chiar sportivii de performanță sau persoanele pasionate de sport, dornice de a-și menține un ritm active nu sunt ocolite de boala venoasă cronică. Există anumiți factori care, cumulați cu un program activ la sala de sport, pot să ducă la o înrăutățire a stării de sănătate.
Ce este de făcut?
Desigur, sedentarismul trebuie înlocuit cu sport, dar și acesta trebuie făcut cu măsură, sub stricta supraveghere a instructorului și, dacă se poate să existe și mișcare zilnică în aer liber.
Pentru persoanele care au deja varice există anumite tipuri de exerciții fizice pentru a ameliora varicele. Înotul este o alternativă la antrenamentul de la sală, întărește organismul și ajută la îmbunătățirea circulației sângelui prevenind stagnarea acestuia. Stimulează fluxul de sânge de la picioare către inimă și ajută la restabilirea elasticității vaselor de sânge, la întărirea pereților venelor.
Mersul pe jos ajută la stimularea circulației sanguine din picioare, la fel alergarea ușoară sau jogging-ul. Mersul pe bicicleta normală sau cea staționară intensifică circulația sângelui. Din categoria exercițiilor fizice recomandate, ce îmbunătățesc circulația sanguină, alege pedalatul-te așezi cu spatele la podea, ridici picioarele și pedalezi în aer sau pur și simplu te așezi cu spatele pe podea, în poziție dreaptă, și ridică pe rând câte un picior perpendicular cu solul. Menține 10 secunde, apoi revino la poziția inițială și ridică celălalt picior.
Este important să faci exerciții musculare deoarece vor contracta venele și sângele va fi împins către inimă. Dar să nu apelezi la exercițiile care îți solicită foarte tare picioarele deoarece îți poate agrava simptomele. Pentru prevenția varicelor sunt favorabile și patinajul și schiatul, desigur, practicate la intensitate moderată.
Ce să eviți atunci când ai varice?
Unele activități fizice duc la creșterea presiunii abdominale și, prin urmare, vor duce la creșterea presiunii sângelui în venele de la picioare. Evită să faci abdomene, genuflexiuni, fandări, anumite posturi din yoga, ridicarea de greutăți cu picioarele.
Fie că ești tânăr și practici sau nu sport sau ești sportiv de performanță, cel mai bine este să nu ignori primele semne ale varicelor. Cele mai evidente semne sunt senzația de greutate în partea inferioară a piciorului în timpul mersului, umflăturile de la nivelul picioarelor, crampele musculare, durerea care devine tot mai puternică după o perioadă îndelungată de stat în picioare.
Varicele se pot complica dacă nu se acordă atenție primelor semne. Un control de rutină la medicul specialist te poate scăpa de griji, mai ales că ești o persoană tânără. Fă-ți din timp o programare la Centrul Venovasc Cluj și lasă-i pe specialiști să te consulte, să-ți facă investigațiile necesare și ascultă-le sfatul privind tratamentul ce necesită să fie institui și urmat.