Sportul este o componentă esențială în drumul către o condiție fizică de invidiat. Dar ajută și la păstrarea unei vieți active și sănătoase. Exercițiile fizice sunt un bun remediu pentru a ameliora simptomele varicelor. Cu siguranță, multe femei se întreabă dacă exercițiile fizice le sunt indicate în cazul în care se confruntă cu varice sau ce fel de exerciții fizice pot practica.
Venele varicoase reprezintă în mare parte zestrea genetică și nu există o modalitate de a le preveni complet. Cu toate acestea, îmbunătățirea circulației sanguine și a tonusului muscular va reduce mult riscul dezvoltării varicelor sau formarea de noi varice în situația în care afecțiunea deja s-a instalat.
Varicele reprezintă o dilatație a venelor superficiale ale membrelor inferioare, care sunt vizibile sub piele. Pentru multe persoane, varicele, venele varicoase sau venele pânză de păianjen reprezintă doar o problemă estetică, însă pot duce și la complicații serioase dacă nu se iau măsuri din timp.
Boala varicoasă poate fi asimptomatică, se pot observa la suprafața pielii, în zona gambelor și a coapselor, cordoane venoase, îngroșate, răsucite, albastre sau pot să apară simptome de genul durere surdă sau arsură, senzație de greutate în picioare, inflamație ușoară la nivelul gleznei.
Cum ajută sportul?
Atunci când te confrunți cu simptome ale bolii varicoase, când ai senzația de oboseală în picioare ultimul lucru pe care ți-l dorești este să te ridici și să practici câteva exerciții fizice. Însă bine alese, aceste exerciții, în special cele ce lucrează zona gambelor. vor îmbunătăți circulația sanguină și tonusul muscular. Exercițiile fizice moderate pot intensifica circulația sângelui și reduce probabilitatea de apariție a noilor vene varicoase. În timpul exercițiilor musculatura se contractă, iar la rândul ei contractă venele ce împing sângele înapoi către inimă.
Ce exerciții pot fi practicate?
Mersul pe jos: stimulează circulația sângelui și îmbunătățește mult simptomele. Un studiu finlandez a demonstrat că o oră și 30 de minute de mers rapid pe jos reduce cu 70% riscul de apariție a varicelor sau agravarea lor.
Pedalarea: te vei așeza jos, cu spatele pe podea, mâinile întinse de o parte și de alta a corpului sau sub fese și vei ridica picioarele la 90 de grade urmând să pedalezi în aer la fel cum ai face atunci când mergi cu bicicleta. Cu cât sunt mai ridicate picioarele cu atât se va îmbunătăți mai mult circulația sanguină. Durata exercițiului va fi până la momentul în care vei simți cum circulă sângele în picioare și senzația de disconfort creată de varice va dispărea.
Mersul pe bicicletă sau bicicleta staționară: antrenează întreg corpul, în special picioarele și intensifică circulația sângelui
Alergarea ușoară sau jogging-ul: exercițiile fizice ce țintesc mușchii picioarelor ajută la stimularea circulației sanguine.
Înotul: pune în mișcare mușchii gambei stimulând o bună circulație sanguină. În timpul înotului corpul se află în poziție orizontală, fluxul limfatic de la nivelul picioarelor este ușurat și se previne formarea cheagurilor, se îmbunătățește circulația sanguină și implicit oxigenarea țesuturilor.
Ridicarea picioarelor: întinde-te pe spate, ține mâinile sub fese și încearcă să ridici puțin zona inferioară a spatelui de pe podea. Ridică un picior și ține-l așa până ce simți că sângele îți circulă prin picior. Adu-l la podea și repetă mișcarea cu celălalt picior. Îți poți ridica ambele picioare și roti gleznele în aer, astfel vei îmbunătăți și mai mult circulația sângelui.
Prevenția este cel mai bun remediu. Centrul Venovasc Cluj te întâmpină cu aparatură de specialitate și medici specializați în tratamentul varicelor, având cunoștințe solide oferite de școala germană de flebologie. Te așteptăm la o consultație!