Varicele reprezintă, din vechi timpuri, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale membrelor inferioare. Nu sunt doar inestetice ci și dureroase, însoțite adesea de complicații dacă nu se iau măsuri profilactice din timp.
În funcție de gradul de afectare și de particularitățile fiecărui caz, medicul poate recomanda anumite metode de tratament.
Care sunt cele mai bune metode de tratament ale varicelor?
Opțiunile pacientului:
- majoritatea cazurilor de varice pot fi tratate acasă, prin schimbarea semnificativă a stilului de viață. Acest lucru presupune efectuarea cu regularitate a unor exerciții fizice, purtarea de ciorapi elastici compresivi, scăderea în greutate, evitarea statului prelungit pe scaun sau în picioare
- dacă varicele nu prezintă nicio îmbunătățire ca urmare a schimbării stilului de viață, a purtării ciorapilor compresivi, ori dacă se dorește eliminarea venelor varicoase există o serie de terapii care dau rezultate: scleroterapia, tratament cu laser, ablație endovenoasă cu radiofrecvență, flebectomie, stripping.
Tratamentul cu laser extern se folosește pentru a închide venele mici, de la suprafață, iar tratamentul cu laser endovenos pentru a închide vene varicoase de dimensiuni mari.
Ce este de reținut în cazul acestor terapii?
- dacă în urma tratamentului la domiciliu simptomatologia nu se reduce atunci se poate recurge la tratament chirurgical
- o intervenție chirurgicală este necesară dacă îți dorești să schimbi aspectul picioarelor, să elimini venele varicoase. Tratamentul la domiciliu nu va rezolva acest aspect. De altfel, procedurile chirurgicale pot reducerea durerea dar și alte simptome
- operația poate lăsa mici cicatrici pe picioare
- în funcție de mărimea venelor varicoase se va alege o anumită procedură intervențională, mai mult sau mai puțin invazivă. Recuperarea este diferită în funcție de fiecare metodă la care s-a apelat.
Scleroterapia se aplică varicelor de talie mică și prin utilizarea în timpul tratamentului a ecografiei Doppler se permite identificarea venelor profunde, inabordabile prin control vizual.
Operația cu laser se aplică în cazul varicelor fine, de la suprafața pielii.
Tratamentul chirurgical presupune întreruperea refluxului și ablația dilatațiilor varicoase secundare. Flebectomia este una dintre metodele de îndepărtare a unor segmente din venele varicoase cu ajutorul unor incizii de mici dimensiuni. Stripping-ul sau ligaturarea se folosește în cazul varicelor de mari dimensiuni și a unei insuficiențe venoase importante.
Cât de bine funcționează procedurile pentru tratarea venelor varicoase?
Tratamentul cu laser, radiofrecvența, scleroterapia, dar și intervenția chirurgicală funcționează la fel de bine: ameliorează simptomele, se îmbunătățește aspectul pielii, dar și calitatea vieții.
Care sunt riscurile procedurilor pentru îndepărtarea venelor varicoase?
Studiile arată că există riscuri ca venele varicoase să recidiveze, însă în anumite circumstanțe, care țin și de stilul de viață. Tratamentele neinvazive sunt în general sigure, dar mai există și o serie de riscuri precum cicatrizare, învinețire, sângerare, reacție alergică la anestezie, infecție.
În funcție de gradul de afectare a venelor tale varicoase medicii de la Centrul Venovasc Cluj vor stabili conduita terapeutică cea mai potrivită pentru stadiul afecțiuni tale. Nu mai aștepta, fă-ți o programare din timp!