Ai observat la nivelul membrelor inferioare vene vizibile cu ochiul liber, întortocheate, cu porțiuni îngroșate, albăstrui, care pot fi simțite sub piele și care oferă un aspect inestetic picioarelor tale? Sunt vene varicoase sau varice.
În România, 1 din 5 persoane suferă de varice indiferent că este o persoană vârstnică sau tânără, femeie sau bărbat.
Cum se formează varicele
Circulația de întoarcere a sângelui, către inimă, are loc prin două mari sisteme venoase: sistemul venos profund, localizat la nivelul musculaturii, ce transportă peste 80% din cantitatea de sânge, și sistemul venos superficial, localizat imediat sub piele, ce transportă 10-20% din cantitatea de sânge și îl direcționează înspre venele colaterale. În interiorul venelor sunt localizate valve unidirecționale, responsabile cu menținerea direcției corecte de curgere a sângelui. Practic luptă împotriva gravitației, datorată posturii bipede a omului, și facilitează întoarcerea sângelui înapoi la inimă. Atunci când venele își modifică structura, pereții acestora slăbesc, iar valvele nu mai funcționează corect, devin mai puțin elastice, sângele se întoarce în picioare în loc să circule înspre inimă. Cu timpul, sângele care nu mai circulă într-o singură direcție se acumulează în venă, care se mărește și se umflă. Astfel apar varicele, ce se formează atât la nivelul venelor apropiate de pielea membrului inferior, cât și cele din profunzime.
Tipuri de varice
Varicele sunt de două tipuri:
- varice primare, ce se formează ca urmare a moștenirii genei ce produce colagen de o calitate inferioară și duce la apariția unor vene cu pereți mai slabi. Se dezvoltă în sistemul venos superficial al picioarelor, sunt vene turtite, dilatate, sinuoase ce pot fi observate cu ochiul liber
- varice secundare, ce apar ca urmare a unor manifestări secundare, adesea după o tromboză venoasă, o leziune la nivelul sistemului venos.
Cauze
Printre factorii cel mai des incriminați de apariția varicelor se numără:
Vârsta – odată cu înaintarea în vârstă venele devin mai puțin elastice și sunt predispuse la dilatare și deformare
Sexul feminin – femeile sunt de patru ori mai predispuse la a dezvolta boala varicoasă din cauza multiplelor modificări hormonale suferite pe parcursul vieții ( menstruație, sarcină, menopauză), ceea ce duce la slăbirea vaselor de sânge.
Istoricul familial – riscul de a dezvolta vene varicoase este parțial cauzat de genele noastre, moștenite de la părinți care au avut această afecțiune.
Sarcina – în timpul sarcinii varicele apar din cauza modificărilor hormonale, kilogramelor acumulate, retenției de apă și sare, dezvoltarea fătului în bazin, ceea ce face compresiune pe venele mari ce vin de la picioare. Imediat după naștere la unele femei varicele se diminuează ca volum, dar nu dispar de tot.
Stilul de viață sedentar – lipsa de mișcare afectează sistemul circulator, dar și musculatura. În ortostatismul prelungit venele din picioare trebuie să lupte împotriva gravitației pentru a transporta sângele.
Statul îndelungat pe scaun adaugă un stres suplimentar venelor membrelor inferioare. Este încetinită circulația sângelui, aspect care face ca fluidele să se acumuleze la nivelul picioarelor.
Obezitatea – din cauza excesului de grăsime se exercită o presiune mare asupra membrelor inferioare, ceea ce agravează evoluția varicelor și crește frecvența complicațiilor.
Fumatul – efectele imediate ale fumatului includ vasoconstricția sau îngustarea venelor. Când venele se îngustează fluxul de sânge ce ajunge înapoi la inimă este îngreunat și pe măsură ce sângele se acumulează pune presiune pe venele care slăbesc și încep să se dilate și acest lucru duce la varice. În plus, monoxidul de carbon din fumul de țigară reduce cantitatea de oxigen din sânge, ceea ce provoacă inflamații și leziuni la nivelul pereților venelor.
Traumatisme – loviturile și leziunile repetate la nivelul picioarelor, în special în cazul sportivilor, pot să ducă la daune la nivelul venelor.
Tulburări de coagulare a sângelui – spre exemplu trombofilia crește riscul de formare a chegurilor în vene, ceea ce crește riscul de apariție a varicelor
Simptome ale varicelor
În multe cazuri varicele nu provoacă simptome. Cu toate acestea, unele persoane experimentează senzație de durere, de greutate în picioare, edeme, sângerare, senzație de arsură, crampe musculare, agravarea durerii după ce a stat mult timp în picioare, mâncărime în jurul venelor, piele decolorată în zona venelor. Netratate, varicele pot provoca complicații precum sângerare sau ulcer.
Cum pot fi prevenite varicele
Pentru a preveni formarea venelor varicoase este necesară eliminarea sau reducerea la minim a factorilor de risc, ori de câte ori este posibil.
Exerciții fizice regulate – mușchii ajută venele să împingă sângele către inimă. Orice tip de exercițiu, în special antrenamentele pentru picioare, pot preveni formarea venelor varicoase.
Dietă echilibrată – nu doar previne obezitatea, ci și îmbunătățește activitatea tractului gastrointestinal, prevenind astfel constipația, care pune presiune asupra venelor.
Pierderea în greutate – poate reduce presiunea asupra venelor și poate preveni formarea venelor varicoase.
Evitarea unui stil de viață sedentar – ajustează-ți programul astfel încât să poți face pauze frecvente în timpul activității la locul de muncă. Eviți astfel ortostatismul prelungit sau statul îndelungat pe scaun.
Fă exerciții de întindere – ridică picioarele atunci când este posibil pentru a ajuta sângele să curgă înspre inimă.
Poartă ciorapi compresivi – pentru a preveni acumularea de sânge în vene
Dacă măsurile preventive nu funcționează atât de bine pe cât dorești ia în considerare să discuți cu un medic specialist.
Cum se tratează varicele
În funcție de gravitatea bolii, de particularitățile fiecărui caz, se pot institui diverse proceduri de tratament al varicelor, de la tratament conservator la cel la minim invaziv: flebectomia, scleroterapia cu spumă, radiofrecvența, laser, toate având rezultate medicale și cosmetice foarte bune.
Când vine vorba de sănătate ne dorim cele mai bune servicii și siguranța că beneficiem de cele mai bune îngrijiri, nu-i așa? La Centrul Veno Vascular Cluj spunem stop durerii și disconfortului creat de varice. Este singurul centru din România certificat drept ”Centru de competență în boli venoase”, un titlu acordat doar specialiștilor acreditați de Societatea Germană de Flebologie. Această recunoaștere este dublată de calitatea serviciilor oferite, a expertizei medicale și a standardelor înalte privind diagnosticul și tratamentul bolilor venoase. Programează-te pentru o consultație și vino ca să te convingi!