Statisticile arată că, în prezent, în România, aproximativ jumătate din populația generală suferă de boală varicoasă, procentul fiind mai mare în rândul femeilor.
Varicele se caracterizează prin dilatații venoase permanente, purpurii, roșii sau albastre, ce apar mai ales la nivelul gambelor, în spatele genunchilor. Sunt nu doar inestetice, ci pot să devină dureroase și să ducă la complicații foarte grave. Varicele se formează atunci când valvele de la nivelul venelor slăbesc, devin mai puțin elastice, iar sângele se întoarce în picioare în loc să circule înspre inimă. Cu timpul, sângele care nu mai circulă într-o singură direcție se acumulează în venă, care se mărește și se umflă.
Ce simptome semnifică prezența varicelor
Pe lângă aspectul de vene dilatate, noduroase, varicele pot duce la schimbarea culorii pielii de pe picior, apariția de răni pe picioare, senzație de greutate, durere sau arsură în picioare, durere în spatele genunchiului, picioare și glezne umflate, mâncărime în jurul venelor afectate.
Uneori aceste umflături pot să ducă la spargerea venelor și sângerare.
Complicații ale varicelor
De venele varicoase pot fi legate probleme serioase de sănătate, cum ar fi:
-ulcer de stază venoasă-reprezintă o rană deschisă, survenită de regulă la nivelul picioarelor, în special la nivelul gambei, ca urmare a circulației sangvine deficitare
-flebita – este o inflamație a peretelui venos, poate să apară la suprafața pielii sau în venele profunde
-tromboza venoasă profundă-semnifică prezența unui tromb (cheag de sânge) la nivelul sistemului venos profund
Ce este de făcut atunci când suferi de varice? Iată un scurt ghid:
Cel mai important este schimbarea stilului de viață. Previi astfel formarea de noi varice, împiedici agravarea venelor varicoase prezente și poți reduce durerea. Asigură-te că faci exerciții fizice, acest lucru ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și a tonusului muscular, respectiv lucrează mușchii gambelor, o zonă de ajutor în ceea ce privește circulația sanguină, pompând sângele prin venele picioarelor în sus, spre inimă.
Alte modificări pe care le poți face:
-nu sta mult timp pe scaun sau în picioare, fă mai multe pauze
-când te așezi pe scaun nu sta picior peste picior
-încearcă să îți ții picioarele ridicate, deasupra nivelului inmii, atunci când stai întins/ă pe pat
-dacă ești suprapoderal/ă încearcă să scapi de câteva kilograme
-limitează timpul în care porți pantofi cu tocuri
-redu cantitatea de sare din dietă
-poartă ciorapi compresivi.
În funcție de particularitățile fiecărui caz se va recomanda o metodă de tratare a varicelor:
– crosectomii lege artis, flebectomie, safenectomii și ligaturi subfasciale de vene perforante, dedicate
-tehnici endovenoase -laser, ablație mecano-chimică, adeziv biologic, scleroterapie.
S-ar putea ca venele tale varicoase să nu ridice probleme, dar atunci când modificările stilului de viață apar, ar trebui consultat medicul. La Centrul Veno Vascular te așteptăm cu o echipă de specialiști în domeniu și aparatură necesară pentru instituirea unui diagnostic corect.