Nu există nicio îndoială că varicele pot crea disconfort, dureri și sunt inestetice. Există numeroși factori ce cresc șansele de a dezvolta varice, de la genetică la obezitate și sarcină. Vestea bună este că varicele pot fi adesea prevenite, iar alimentația joacă un rol principal. De asemenea, ceea ce mănânci va avea efect asupra venelor tale. Spre exemplu, o dietă săracă în sare poate reduce mult riscul de apariție a edemelor, a picioarelor umflate. La fel, există alimente ce reduc riscul apariției varicelor.
Obiceiurile alimentare nocive
În cazul în care ai dezvoltat deja varice sau ai o predispoziție din familie este bine să știi că trebuie să previi retenția de lichide, constipația și luarea în greutate, deoarece acestea influențează negativ elasticitatea și rezistența vaselor de sânge, implicit va afecta circulația sanguină și transportul nutrienților către celulele organismului. Pentru a evita retenția de apă este indicată evitarea consumului de produse fast-food, carne procesată și mezeluri, pizza, murături, alimentele la conservă. Constipația o poți evita prin reducerea sau evitarea consumului frecvent de carne roșie, dulciuri, cafea, produse lactate, zaharuri rafinate, alimente din comerț bogate în amidon. Ca să nu iei în greutate este indicat să ai o dietă echilibrată, fără excese de dulciuri, alimente sărate sau bogate în gluten, zaharuri rafinate și amidon. Totodată, poți evita băuturile acidulate, semipreparatele, prăjelile.
Alimente benefice pentru prevenirea și tratarea varicelor
Alimente bogate în rutin
Având o concentrație ridicată în antioxidanți fructele de pădure-mure, afine- ajută la îmbunătățirea stării arterelor și venelor și combaterea inflamațiilor. De altfel, conțin rutin, un flavonoid care este un vasoprotector-protejează vasele de sânge, este antiinflamator, antitrombotic și antioxidant. Surse naturale de rutin mai sunt și mărul, hrișca, strugurii, cireșele, caisele.
Avocado
Conține vitamina C și E, ambele excelente pentru sănătatea vasculară. Vitamina C este cunoscută pentru puterea antioxidantă și de calmare a inflamațiilor, iar vitamina E acționează ca un anticoagulant natural. Avocado este bogat în glutation, cu efect favorabil privind protecția arterelor, venelor, a inimii.
Sparanghel
Fiind bogat în vitamina K previne formarea cheagurilor de sânge și fiind bogat în vitamina B ajută la reglarea homocisteinei care, atunci când se află la un nivel ridicat, determină calcifierea vaselor ducând la apariția mai multor boli, precum infarct, atac cerebral, blocaj arterial, dar influențează și riscul apariției trombozei venoase.
Ghimbir
De secole, este recunoscut pentru proprietățile sale medicinale. Este utilizat pe scară largă pentru tratarea varicelor și altor probleme ale venelor. Acest lucru se datorează faptului că dizolvă fibrina, o proteină din sânge, ce favorizează îngroșarea venelor și formarea trombilor.
Rozmarin
Este adesea recomandat pentru tratamentul varicelor deoarece stimulează circulația datorită proprietăților antioxidante.
Sfecla roșie
Conține o substanță numită betacianină, care ajută la reducerea nivelului de homocisteină. Totodată, este bogată în nitrați care deschid vasele de sânge, permițând trecerea oxigenului, aspect ce duce la scăderea tensiunii arteriale.
Dacă ai probleme cu varicele cel mai bine este să consulți un specialist în domeniu. Chiar dacă problema ta poate părea minoră la prima vedere, în timp, dacă nu este tratată, se poate complica. Pentru orice întrebări și nelămuriri cu privire la problematica varicelor Centrul Veno Vascular Cluj are o echipă calificată care te poate ajuta, în special pentru stabilirea unui diagnostic clar și instituirea unui tratament personalizat.