Tromboza venoasă profundă reprezintă o problemă de sănătate majoră, cu consecințe serioase asupra sănătății sau chiar vieții. Această afecțiune apare atunci când se produce un cheag de sânge la nivelul sistemului venos profund și se formează de regulă la nivelul membrelor inferioare, al coapselor sau pelvisului. Acest cheag oprește circulația normală a sângelui prin vene și provoacă acumularea acestuia în spatele său. Unele cazuri de tromboză venoasă profundă pot fi asimptomatice și poate fi greu de diagnosticat din cauza simptomelor nespecifice: se aseamănă cu simptomul de durere musculară sau cu cel asociat unei întinderi sau a unui cârcel. De regulă, cele mai comune simptome ale trombozei venoase profunde sunt durerea, sensibilitatea, umflătura, pigmentarea pielii în albastru sau roșu vânăt ori prezența senzației de încălzire a membrului afectat.
Sindromul postrombotic, posibilă complicație
O complicație ce poate să apară la un pacient cu tromboză venoasă profundă este sindromul posttrombotic. Apare atunci când cheagul de sânge distruge valvele venelor ce controlează direcția de circulație a sângelui. Acest sindrom se dezvoltă în circa 80% din cazuri în zece ani de la apariția trombozei venoase profunde.
Apariția sindromului posttrombotic este mai probabilă dacă cheagul de sânge se formează deasupra genunchiului, la același picior de mai multe ori sau dacă pacienții sunt supraponderali. Sindromul postrombotic poate să cauzeze durere, umflături, depigmentare și ulcer de gambă.
Ciorapii de compresie reduc riscul apariției de sindrom posttrombotic
Principala metodă de tratament în tromboza venoasă profundă, pentru a preveni staza și formarea de noi cheaguri, este reprezentată de medicația anticoagulantă, care subțiază sângele, în combinație cu mai multe terapii, printre care și purtarea ciorapilor de compresie, confecționați dintr-o țesătură elastică concepută să se potrivească strâns în jurul gleznelor, picioarelor și coapselor. Astfel se creează o presiune asupra piciorului, implicit va impinge fluidul piciorului, ceea ce va permite sângelui să curgă liber de la picioare la inimă. Rolul lor este nu doar de a îmbunătăți fluxul de sânge, ci și de a reduce umflarea și durerea.
Studiile efectuate arată că purtarea ciorapilor de compresie este eficientă pentru prevenirea trombozei venoase profunde, dar și a sindromului posttrombotic.
Desigur, purtarea ciorapilor compresivi la început poate crea o senzație de disconfort, dar și impresia că ar fi prea strâmți sau prea călduroși, mai ales vara, și multe persoane renunță. Însă este cu adevărat necesară purtarea lor pe termen lung sau poate fi întreruptă la scurt timp după episodul de tromboză venoasă profundă? Nu există o regulă generală cu privire la perioada de purtare a ciorapilor compresivi, indicația depinde de caracteristicile particulare ale fiecărui pacient: dimensiunea varicelor, aportul de lichide, prezența altor afecțiuni, modul de lucru în ortostatism prelungit sau sedentarism prelungit etc. Prin urmare, este necesară părerea avizată a specialistului, care în urma investigațiilor efectuate cu ajutorul ultrasunetelor a venelor profunde și superficiale poate să decidă dacă este sau nu necesară purtarea ciorpailor de compresie pe o perioadă mai lungă sau scurtă de timp. Totodată, medicul este persoana care va determina gradul de compresie a ciorapilor necesari și lungimea potrivită în funcție de localizarea zonei afectate.
Nu acționa fără să ceri un sfat avizat, programează-te la Centrul Veno Vasculoar Cluj, iar specialiștii noștri îți vor recomanda cel mai bun tratament personalizat în funcție de diagnosticul stabilit.