Anii îndelungați de stat cu orele în picioare în diferite meserii, precum poștași, muncitori în construcții, coafeze, asistente, stomatologi, chirurgi, brutari, profesori etc sau orele îndelungate petrecute zilnic pe scaun, la calculator, în cazul informaticienilor sau funcționarilor, obezitatea, sarcina, constipațiile etc pot duce la apariția varicelor, a venelor umflate, răsucite, mărite, în special la persoanele care au o predispoziție genetică pentru a dezvolta această afecțiune.
Frecvența bolii venoase este mare la femei, dar predomină și în cazul bărbaților. 20% dintre persoanele diagnosticate cu varice au fost bărbați.
Tranziția la un stil de viață sănătos, definit prin alegeri care privesc sănătatea fizică, prin crearea unui echilibru între alimentație, mișcare, relaxare, apelare din timp la terapii ce duc la evitarea apariției complicațiilor este un proces recomandat persoanelor ce se confruntă cu varice. Și pentru că ne aflăm în plin sezon de iarnă, iată un scurt ghid pentru a rămâne sănătoși și fericiți, procedure ”wellness” de iarnă pentru persoane cu varice.
Cum să previi înrăutățirea stării de sănătate a venelor afectate de varice
Deoarece tehnologiile au avansat, varicele pot fi tratate cu succes cu ajutorul terapiilor de ultimă generație: flebectomia, scleroterapia cu spumă, radiofrecvența, laser, ablația mecanochimică, toate au rezultate medicale și cosmetice foarte bune. Iar specialiștii recomandă efectuarea acestora în timpul sezonului rece, deoarece vindecarea este mai rapidă, având în vedere că trebuie evitată expunerea la soare timp de câteva săptămâni.Frigul are efect vasoconstrictor, de micșorare a vaselor de sânge, aspect ce grăbește vindecarea. Totodată, iarna scade riscul apariției infecțiilor. Recuperarea va fi mult mai ușoară deoarece va trebui să fie purtată o fașă elastică și ciorapi compresivi, ceea ce în lunile călduroase este foarte neplăcut.
Exerciții fizice, ce pot fi efectuate iarna, de persoanele cu varice
Disconfortul provocat de varice poate fi atenuat cu ajutorul exercițiilor fizice: așezat/ă cu spatele la podea, ridici picioarele și pedalezi în aer sau pur și simplu te așezi cu spatele pe podea, în poziție dreaptă, și ridică pe rând câte un picior perpendicular cu solul. Menține 10 secunde, apoi revino la poziția inițială și ridică celălalt picior.
Este important să faci exerciții musculare deoarece vor contracta venele și sângele va fi împins către inimă. Mersul pe jos ajută la stimularea circulației sanguine din picioare, la fel alergarea ușoară sau jogging-ul, dar și înotul. Sunt de evitat exercițiile cu greutăți, yoga și fandările.
Remedii naturale
Există multe tratamente naturiste care pot cel mult să amelioreze simptomatologia venelor varicoase, în funcție de stadiul ei, tipologie, dar în niciun caz nu vor vindeca boala. Atunci când se stă la orizontală se recomandă punerea unei perne sub picioare și menținerea membrelor inferioare ridicate, deasupra nivelului inimii. Această poziție facilitează întoarcerea sângelui de la periferie la inimă. Se recomandă efectuarea acestui exercițiu de 3-4 ori pe zi, a câte 15 minute. Alte remedii pentru ameliorarea disconfortului sunt aplicarea de căldură locală cu ajutorul unei comprese calde, umede, dar și masajul terapeutic. Masajul corect efectuat va încuraja o mai bună circulație a sângelui în organism, mai ales în picioare. Un tip de masaj este drenajul manual limfatic, ce ajută la drenarea naturală a sistemului limfatic. Este bine de știut că instituirea din timp a terapiei va duce la evitarea apariției complicațiilor.
Când există simptome care pot indica prezența varicelor cel mai bine este să fie consultat un medic specialist, care va știi să pună diagnosticul corect și să instituie tratamentul corespunzător. Programează-te din timp pentru un consult de specialitate la Centrul Veno Vascular Cluj. Flebologii de aici, medici specialiști dedicați, cu ani de experiență în tratamentul varicelor, îți vor indica tratamentul adecvat, personalizat pe problema ta.