Aproape 1 din 5 români suferă de boală venoasă cronică, iar dintre toate manifestările acestei boli prezența varicelor este cea mai frecventă. Riscul este mai mare la femei, în special la persoanele obeze sau supraponderale, la femeile însărcinate.
Pe lângă faptul că sunt inestetice, varicele pot crea disconfort și multe probleme medicale. Însă, deși nu există nicio modalitate de a garanta prevenirea varicelor, există anumite recomandări care dacă sunt urmate pot încetini progresul și, în unele cazuri, chiar și apariția lor.
Ereditatea joacă un rol important în apariția varicelor. Persoanele care au în familie sau au avut un membru cu varice pot moșteni predispoziția de a dezvolta varice la rândul său. Acest lucru sugerează că riscul de a dezvolta vene varicoase este parțial cauzat de genele noastre, moștenite de la părinți care au avut această afecțiune. În acest caz, trebuie acordată o atenție deosebită tuturor factorilor de risc ce pot grăbi apariția acestei afecțiuni sau o pot agrava pe cea existentă.
În unele cazuri varicele pot fi prevenite doar prin simple modificări ale stilului de viață.
Fă sport regulat
Mersul pe jos, ciclismul și înotul sunt modalități excelente de a îmbunătăți circulația sanguină, în special la nivelul picioarelor.
Exercițiile fizice sunt recomandate tuturor persoanelor care doresc să prevină apariția venelor varicoase, dar și celor care au deja varice. Joggingul ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în extremitățile inferioare ale corpului și la reducerea riscului de a dezvolta noi vene varicoase. Mersul pe bicicleta staționară sau bicicleta eliptică este potrivit pentru exersarea mușchilor gambei și pentru îmbunătățirea circulației sângelui de la nivelul gambei, ajută la o mai bună drenare a sistemului limfatic. Pentru beneficii maxime pentru sănătate ar trebui să faci exerciții fizice cel puțin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână.
Fă mișcare frecvent în timpul zilei
Sedentarismul experimentat de tot mai multe persoane ce lucrează stând jos, în fața calculatorului, sau petrecerea unui timp îndelungat stând în picioare duce la dezvoltarea bolii varicoase. Statul pe scaun încetinește circulația sângelui, cauzând stagnarea sângelui în zona picioarelor, ceea ce duce la apariția varicelor. Evită să stai perioade îndelungate pe scaun, ridică-te și fă câțiva pași, masează-ți gleznele și picioarele pentru a stimula circulația.
De asemenea, ortostatismul prelungit, statul îndelungat în picioare, duce la suprasolicitarea gambelor și se exercită o presiune mai mare asupra venelor și astfel se îngreunează circulația sângelui dinspre picioare spre inimă.
Adoptă o alimentație sănătoasă
Este important să acorzi atenție la ceea ce consumi. Evită alimentele bogate în sodiu, zaharuri adăugate, grăsimi nesănătoase și colesterol. Limitarea băuturilor alcoolice este, de asemenea, o idee bună. Toate aceste substanțe pot crește tensiunea arterială, ceea ce la rândul său poate afecta sănătatea venelor. Include în alimentație alimente bogate în flavonoide. Acestea sunt compuși derivați din plante, cu puternice proprietăți antioxidante, ce protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi. Ele întăresc vasele de sânge, fiind indicate în cazul venelor varicoase datorită rolului lor vasoprotectiv, antiinflamator și antitrombotic. Cea mai bună sursă de flavonoide o reprezintă fructele și legumele: citrice, căpșuni, usturoi, spanac, mango, papaya, broccoli, varză de Bruxelles, ardei grași roșii, dar și ceaiurile, cum ar fi ceaiul negru și cel verde.
Menține o greutate adecvată
Greutatea reprezintă una dintre cauzele apariției bolii varicoase. Din cauza grăsimii se exercită o presiune mare asupra venelor membrelor inferioare, ceea ce duce la îngreunarea muncii depuse de vasele de sânge pentru ca sângele să circule înapoi, spre inimă. Obezitatea agravează evoluția varicelor și crește frecvența complicațiilor.
Renunță la fumat
Una dintre numeroasele consecințe ale fumatului este hipertensiunea arterială, care contribuie la dezvoltarea venelor varicoase.
Ai grijă la hainele pe care le porți!
Evită să porți pantaloni strâmți sau prea mulați în zona taliei, zona inghinală, zona picioarelor, dar și șosete strânse pe picior, ciorapi de nailon trei sferturi deoarece pielea este strânsă și există presiune pe vasele de sânge care duce la funcționarea lor deficitară. Sângele va fi pompat cu dificultate prin vasele de sânge de la nivelul picioarelor, aspect care permite apariția venelor varicoase. Poartă încălțăminte confortabilă, cu toc foarte mic sau fără toc și talpă interioară moale.
Ține picioarele ridicate
Dacă ai o activitate sedentară sau stai mult în picioare, când te întorci acasă, sau ori de câte ori ai ocazia, așează-te pe spate și ridică picioarele cât mai sus, astfel încât sângele să curgă în sens invers, spre inimă.
Evită statul picior peste picior
Statul pe scaun cu picioarele încrucișate obstrucționează circulația sângelui, iar pe termen lung poate duce la o circulație proastă în acea zonă și uneori poate favoriza apariția varicelor.
Poartă ciorapi de compresie
Adesea, pentru a stopa agravarea varicelor sau formarea lor este recomandată purtarea ciorapilor compresivi, concepuți special pentru tratamentul varicelor și altor afecțiuni venoase. Reprezintă o măsură de prevenție sau tratament în vederea ameliorării simptomelor afecțiunilor venoase deoarece ajută la menținerea valvelor din interiorul venelor în poziția corectă. Acest lucru facilitează funcționarea corectă a venelor și reduce riscul de acumulare de sânge, umflarea piciorului, durerea. Însă este indicat să fie aleși corespunzători, să fie potriviți ca mărime, dar și ca nivel de compresie. Aceste aspecte, dar și indicația de a fi purtați trebuie să vină din partea medicului specialist.
Este indicat să fie purtați în perioadele îndelungate de stat în picioare sau pe scaun – în avion, mașină, deoarece fluxul sanguin. Pot fi purtați de persoanele predispuse să dezvolte varice, cele care au antecedente familiale sau celor predispuse la anumiți factori din stilul de viață.
Adresează-te din timp medicului specialist
Nu în toate situațiile poate fi prevenită apariția bolii varicoase! Indiferent că ai deja varice sau nu, și dorești să le previi, la Centrul Veno Vascular Cluj te ajutăm cu sfaturi și indicații clare pentru a reduce factorii de risc. De asemenea, este bine să fie efectuat din timp un consult de specialitate pentru a cunoaște predispoziția de a dezvolta varice, pentru un diagnostic clar și o terapie personalizată.