Insuficiența venoasă cronică reprezintă o afecțiune foarte frecventă în zilele noastre, ce conduce la afectarea semnificativă a calității vieții și prezintă un spectru larg de manifestări clinice.
Este o afecțiune produsă de alterarea valvelor de la nivelul sistemului venos superficial și sistemului venos profund. Valvele venoase sunt esenţiale pentru circulaţia corectă şi eficientă a sângelui.
Când stăm în picioare, sângele din venele de la nivelul picioarelor trebuie să urce spre inimă, împotriva gravitației. Când mușchii gambei se contractă, venele sunt comprimate, iar valvele venoase se deschid, acționează ca niște supape unidirecționale și sângele este împins în sus. Când mușchii gambei se relaxează, valvele venoase se închid și este împiedicată scurgerea sângelui înapoi către picioare. Acest mecanism complex de transport a sângelui către inimă se numește pompă venoasă. Acest mecanism funcționează bine atunci când ne mișcăm, când mușchii se contractă. În schimb, când stăm în picioare sau pe scaun, timp îndelungat, sângele stagnează în vene și crește presiunea venoasă. Venele profunde și venoase pot suporta perioade scurte această presiune, însă când vorbim de perioade lungi presiunea crescută va duce la dilatarea venelor, pereții venoși slăbesc, valvele se defectează și apare insuficiența venoasă cronică.
Netratată, are o evoluție progresivă, realizează o alterare a calității vieții și cum avansează poate să ducă la invaliditate.
Cauze ce conduc la apariția insuficienței venoase cronice
Presiunea venoasă este principalul factor de risc al apariției acestei afecțiuni. Tromboza venoasă profundă și flebita determină presiune venoasă prin blocarea scurgerii normale a sângelui prin vene.
Factori de risc
Factorii care pot crește riscul de a dezvolta insuficiență venoasă cronică sunt istoricul familial de varice, fumatul, sarcina, munca desfășurată timp îndelungat în picioare sau pe scaun, obezitatea, lipsa mișcării, vârsta de peste 50 de ani.
Simptome
Pacientul cu insuficiență venoasă cronică prezintă edem, va observa o îngroșare a gleznelor, se plânge de dureri de picioare, își va simți gambele grele și în tensiune, va acuza dureri la mers sau imediat după ce se opresc. Frecvent, pacienții au varice, vene dilatate, întortocheate, albastre, vizibile prin piele. O complicație debilitantă este ulcerul varicos, foarte greu de tratat.
Cum se tratează insuficiența venoasă cronică
Când pacientul a văzut un cordon varicos cât de mic este bine să se prezinte la medic, pentru că de multe ori poate să scape mai ușor. Cu cât se prezintă mai precoce este mai bine și rezultatele sunt mai bune, cu cât se prezintă mai târziu cu atât operația este mai complexă și evoluția este mai îndelungată.
Ca și mijloace terapeutice sunt medicația, ciorapii elastici, recomandați în cazurile ușoare. În cazurile mai severe insuficiența venoasă cronică se va trata cu injecții-scleroterapie sau intervenții chirurgicale: ablație, stripping venos, bypass, reconstrucție de valve, însă conduita terapeutică va fi instituită în funcție de gravitatea cazului prezentat de fiecare pacient în parte. Pentru un diagnostic clar și cea mai bună opțiune de tratament stau la dispoziție medicii specialiști din cadrul Centrului Veno Vascular Cluj.
Misiunea Centrului VenoVascular Cluj este prestarea unui act medical de calitate, într-un mediu confortabil și sigur, unde pacienții primesc soluții complete, atât pentru diagnostic, cât și pentru tratament. Intră pe site-ul nostru, cunoaște echipa și vino să găsim rezolvare pentru problemele cu care te confrunți.