Ulcerul varicos reprezintă cea mai frecventă complicație a bolii venoase cronice, cel mai frecvent fiind întâlnit în rândul persoanelor vârstnice. În România, incidența bolii la persoanele adulte ajunge până la 45%, fiind o afecțiune ce influențează calitatea vieții.
Boala venoasă cronică este o afecțiune ce afectează circulația sanguină la întoarcerea din picior către inimă, fiind caracterizată în faza de debut prin prezența varicelor, asociată cu dureri în zona gambelor, edeme, leziuni tegumentare, iar în final ulcerul varicos. Acesta apare ca urmare a funcționării necorespunzătoare a valvelor de legătură dintre venele superficiale și cele profunde. Ulcerul varicos debutează ca o roșeață a pielii și inflamație a țesutului subcutanat, sunt prezente durerea, mâncărimile și umflarea piciorului. Urmează, în fazele mai avansate, să apară secreții vâscoase, urât mirositoare, prin pielea inflamată, apoi se formează zone albicioase pe pielea moartă și în final plaga, leziunile deschise, ce se vindecă foarte greu. Este o rană deschisă care nu se vindecă la fel de ușor așa cum ne-am aștepta, și din rană deschisă în loc în loc să se închidă, se poate întinde și apar dureri la nivelul gambei. Zona ulceroasă poate avea dimensiuni variabile.
Tratamentul ulcerului varicos
Există situații în care ulcerul varicos poate să dezvolte probleme grave, infecții serioase ale pielii și oaselor și în anumite cazuri, rare, chiar cancer de piele. Însă doar specialistul este cel ce poate decide abordarea necesară, tratamentul indicat în funcție de factorii care determină apariția ulcerului varicos. Acest tip de afecțiune nu se vindecă doar cu ajutorul unguentelor, tincturilor și repaos la pat.
Terapia prin compresie, adesea combinată cu drenajul limfatic, este prima cea mai importantă măsură terapeutică. Ciorapii medicinali exercită o presiune graduală accelerând reîntoarcerea sângelui venos. Mișcarea este importantă după aceea, chiar dacă apare durerea, deoarece prin contracția musculară se facilitează reîntoarcerea venoasă. Pentru vindecarea leziunii sunt folosite soluții speciale de dezinfecție, cu pansamente specifice și, la nevoie, chiar intervenție chirurgicală pentru închiderea definitivă a ulcerației. Însă toate acestea vor fi realizate doar la indicația și sub supravegherea specialistului în funcție de stadiu.
Desigur, neprezentarea la timp la medic duce la suprainfecție, iar rana poate să evolueze pe parcursul a luni sau ani de zile.
Prevenția ulcerului venos
Odată apărută boala venoasă cronică se pot evita complicațiile prin luarea de măsuri profilactice din timp. Există mai multe modalități prin care poate fi prevenită dezvoltarea ulcerului venos la picior: purtarea de ciorapi compresivi, exerciții fizice regulate, scăderea în greutate, menținerea picioarelor ridicate ori de câte ori este posibil, stoparea fumatului și mersul mult pe jos, zilnic.
Ulcerul varicos este o afecțiune ce afectează calitatea vieții. Vino din timp la Centrul Veno Vascular Cluj, la apariția primelor simptome de varice, pentru un consult specializat. Astfel, prin instituirea conduitei terapeutice adecvate, în funcție de stadiu, se poate evita apariția complicațiilor și implicit a ulcerului varicos.