Primăvara este aici și odată cu ea începe și vremea să se încălzească, zilele sunt mai lungi, iar activitățile de a petrece timp în aer liber sunt multiple. Acestea aduc multe beneficii pentru organism: aport de vitamina D, reducerea stresului, scăderea presiunii sângelui, îmbunătățirea capacității de concentrare, sănătatea mintală. Sunt studii care demonstrează că momentele petrecute în aer liber pot chiar să ajute la prevenirea apariției venelor varicoase sau îmbunătățirea sănătății venelor afectate de varice. Iată o serie de activități în aer liber pe care să le faci primăvara aceasta.
-
Mersul pe jos
Mersul pe jos face piciorul frumos. Mișcarea va stimula circulația sângelui la nivelul picioarelor, îmbunătățește tonusul muscular și ajută la scăderea riscului de a dezvolta noi vene varicoase. În timpul mersului mușchii gambei se contractă și acționează ca o pompă pentru sistemul circulator.
O simplă plimbare de scurtă durată, minim 30 de minute pe zi, realizată constant, va ameliora mult simptomele varicelor.
-
Plimbarea cu bicicleta
Mersul pe bicicletă este sănătos, distractiv și este o formă de exercițiu cu impact redus pentru toate vârstele, de la copii la adulți vârstnici. Spre deosebire de alte sporturi, nu necesită un nivel ridicat de abilități fizice. Este o modalitate bună de a controla sau reduce greutatea. Se știe că obezitatea este unul dintre factorii de risc pentru apariția varicelor, deoarece se exercită o presiune mare asupra picioarelor.
-
Exerciții în aer liber
Exercițiile fizice se numără printre cele mai eficiente metode de a preveni și ameliora varicele. Îmbunătățesc circulația sanguină și tonusul muscular reducând riscul dezvoltării varicelor sau formarea altora suplimentare. Genuflexiuni, fandări, ridicări pe vârfuri sunt exerciții benefice pentru tonusul picioarelor.
Exercițiile efectuate în aer liber oferă un plus de avantaje față de cele practicate în spații închise. Pe lângă aerul curat, fără germenii și bacteriile din interior, sportul în aer liber oferă și o porție de vitamina D, esențială pentru imunitate.
-
Relaxare în hamac
Combină relaxarea cu posibilitatea de a petrece timpul în aer liber și a reduce disconfortul creat de prezența varicelor legănându-te în hamac. Când stai în hamac ridică picioarele cât mai sus, astfel încât sângele să curgă în sens invers, spre inimă. Făcând această activitate cel puțin 15 minute pe zi poți îmbunătăți circulația sanguină și sănătatea venelor.
-
Petrece timp în grădină
Grădinăritul este o activitate excelentă de a arde calorii, dar și de a face mișcare, ceea ce ajută la îmbunătățirea circulației sanguine. În plus, îți poți planta o mulțime de legume care să te ajute să îți îmbunătățești sănătatea venelor. Uite o listă cu legume al căror consum aduce beneficii sănătății varicelor: broccoli, roșii, varză de Bruxelles, varză kale, conopidă, ardei gras roșu. Conțin multă vitamina C esențială pentru întărirea pereților venelor.
Usturoiul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Fasolea, anghinarea, mazărea conțin fibre menite să susțină un bun tranzit intestinal. Constipația și încordarea din timpul defecației cresc riscul de apariție a venelor varicoase.
Spanacul, pătrunjelul, ceapa verde, verdețurile, în general, sunt bogate în vitamina K, care susține starea de sănătate a venelor.
-
Practică înotul
Un alt exercițiu cu impact redus este înotul, fiind o modalitate excelentă de a calma durerile articulare, de a pune în mișcare mușchii gambei și de a crește fluxul de sânge. Înotul practicat cu regularitate va reduce presiunea pusă pe picioare și va favoriza circulația sângelui, ceea ce va duce la scăderea frecvenței de apariție a varicelor.
+ 1: Jogging
Deși nu este cea mai bună activitate în aer liber chiar pentru toată lumea, deoarece se consideră că pune presiune asupra articulațiilor, pentru sănătatea venelor și a sistemului circulator face o treabă minunată. Joggingul, ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în extremitățile inferioare ale corpului, dar și a tonusul muscular din picioare. Exercițiile musculare duc la contractarea venelor și împing sângele către inimă, aspect ce duce la reducerea riscului de a dezvolta noi vene varicoase.
Când exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru un bun management al stării de sănătate, este indicat un consult la medicul specialist. Vă recomandăm un consult de specialitate la Centrul Veno Vascular Cluj, unde vă oferim o gamă largă de servicii și opțiuni de tratament, oferite de personal profesionist, calificat în domeniul patologiei vasculare. În urma investigațiilor efectuate se va adapta un plan de tratament personalizat pentru obținerea celor mai bune rezultate, cu recuperare rapidă.