Contracepția reprezintă o metodă temporară prin care este evitată apariția unei sarcini nedorite. Există diverse metode contraceptive, cea mai uzitată fiind contracepția hormonală, cum ar fi pilula contraceptivă.
Anticoncepționalele orale sunt medicamente bazate pe acțiunea unei combinații de progesteron și estrogen sau doar a progesteronului. Există contraceptive orale combinate sua pilula combinată, ce au la bază estrogen și progesteron sintetic, care inhibă ovulația și modifică învelișul intern al uterului făcând puțin probabilă implantarea. Îngroașă mucusul de la nivelul colului uterin și îngreunează trecerea speramtozoizilor spre zona uterină și trompele uterine.
Mai există contraceptivele orale numai cu progesteroni sau pilula monohormonală, indicată femeilor aflate în perioada alăptării. Are la bază doar progesteron, în cantități mai mici decât pilulele combinate. Pilula monohormonală inhibă eliberarea ovulelor din ovare, îngroașă mucusul cervical îngreunând trecerea spermatozoizilor.
Contraceptivele orale și tromboza venoasă
Deși au o eficiență ridicată în prevenirea unei sarcini nedorite, anticoncepționalele cresc riscul de apariție a cheagurilor de sânge, inclusiv apariția unei tromboze venoase.
S-a constatat că riscul de a face tromboză venoasă este direct proporțional cu doza de estrogen și progesteron conținută în pilulele contraceptive. Însă principalul vinovat pentru riscul dezvoltării de cheaguri de sânge este substanța activă numită drospirenon, un hormon care este asociat și cu un risc crescut de embolism pulmonar. Drospirenonă este conținut de contraceptivele orale de ultimă generație și s-a constatat că femeile care au folosit anticoncepționale cu drospirenonă au avut un risc de 2-3 ori mai mare pentru tromboembolii, comparativ cu femeile care au folosit anticoncepționale cu levonorgestrel.
Ce categorii de femei au risc mare de a face complicații
Riscul de formare a unui cheag de sânge ca urmare a folosirii anticoncepționalelor în general este mic, însă pentru anumite femei acest risc crește. Este vorba despre femeile supraponderale sau obeze, cele ce suferă de hipertensiune arterială, cele cărora le este recomandată odihnă la pat pentru perioade lungi de timp. Evaluarea balanței risc-beneficu este necesară să fie efectuată de către medicul ginecolog înaintea prescrierii medicamentelor respective.
Deoarece tromboza venoasă profundă reprezintă una dintre cele mai de temut reacții adverse ale anticoncepționalelor orale este bine de știut care sunt semnele și simptomele pentru a te adresa din timp specialiștilor din domeniul medical.
Tromboza venoasă, semne și simptome
Simptomele trombozei venoase profunde sunt diferite în funcție de vena afectată. În cazul în care este implicată o venă de suprafață este vorba de tromboza venoasă superficială și poate fi observat imediat sub piele un cordon roșu, dureros. Tromboza venoasă profundă apare la nivelul venelor mari și profunde, când pacientul resimte durere în piciorul afectat, care se poate umfla. Durerea se poate resimți ca niște crampe sau sensibilitate în acea zonă. Alte simptome sunt piele roșie sau decolorată pe piciorul afectat, senzație de căldură în picior. Totuși, în 50% dintre cazuri pacientul nu prezintă simptome clare care să ajute la depistarea din timp a bolii. Doar prin prezentarea la medicul specialist și efectuarea unor investigații speciale poate fi diagnosticată tromboza venoasă profundă.
Dacă te confrunți cu simptomele prezentate mai sus sau faci parte din categoria de populație aflată la risc de a dezvolta tromboză programează-te la o investigație de specialitate la Centrul Veno Vascular Cluj. Vei beneficia de un diagnostic clar și o terapie personalizată, instituite de specialiștii de renume de aici, cu vastă experiență în domeniu.