Umflarea picioarelor este numită în termeni medicali edem și reprezintă un simptom relativ frecvent la majoritatea oamenilor.
Cauzele picioarelor umflate
Retenția de fluide la nivelul membrelor inferioare poate fi provocată de diverși factori, de la cei ce țin de stilul de viață la factori patologici.
De obicei nu provoacă îngrijorare având în vedere că poate să apară și în urma statului mult în picioare, a mersului îndelungat, purtarea unor pantofi strâmți sau incomozi. Edemul poate fi cauzat și de retenția de apă, de o dietă bogată în sare, obezitate sau sarcină. Însă în cazul în care picioarele și gleznele rămân umflate ori sunt însoțite de alte simptome ar putea semnala o problemă mai gravă de sănătate.
Factori cu semnificație patologică ce favorizează apariția edemului:
- limfedemul, boli cardiace ( insuficiență cardiacă, cardiomiopatie, pericardită), boli renale, hepatice – în special ciroza, afecțiuni ale sistemului venos (tromboflebită, insuficiență venoasă cronică, tromboză venoasă profundă), sarcina
Edemul poate avea și cauze inflamatorii post-traumatice, infecțioase sau autoimune, precum entorse, fracturi, guta, gonartroza, celulita, poliartrita reumatoidă, osteoartrita, bursita genunchiului, ruptură de tendon achilian).
Cea mai frecventă cauză în majoritatea situațiilor în care apare edemul este circulația proastă a sângelui. Aceasta duce la acumularea de fluide în anumite zone ale corpului, cel mai adesea edemul apare la picioare, glezne, laba piciorului. Edemul apare ca urmare a prezenței varicelor, a insuficienței venoase cronice.
Ce este insuficiența venoasă cronică
Insuficiența venoasă cronică reprezintă o afecțiune ce conduce la afectarea calității vieții. Apare atunci când venele de la nivelul picioarelor nu mai permite sângelui să circule înapoi la inimă. Stagnarea sângelui într-o venă a piciorului duce la apariția unui cheag de sânge ce poate deteriora o valvă, supapa din interiorul venei. Supapele defecte din vene provoacă de obicei insuficiența venoasă cronică ce cauzează disconfort, edem și modificări cutanate la nivelul extremităților inferioare.
Ce sunt varicele
Varicele reprezintă o dilatație a venelor superficiale ale membrelor inferioare, care sunt vizibile sub piele. Poate să apară sub forma unor vene proeminente, inflamate, răsucite, de culoare albăstruie, ce se regăsesc, de regulă, la nivelul membrelor inferioare, în zona gambelor și a coapselor. Venele sunt vase prin care sângele se întoarce de la țesuturi spre inimă, transportând dioxidul de carbon spre inimă și apoi spre plămâni pentru a fi oxigenat. Venele de la nivelul picioarelor, care trebuie să învingă forța gravitațională, sunt prevăzute cu valve care se deschid spre direcția de propagare a sângelui, spre centru, împiedicând întoarcerea acestuia spre partea inferioară a corpului. Pentru a lupta cu succes împotriva gravității, pentru a urca sângele spre celelalte organe, valvele din interiorul venelor trebuie să lucreze în parametrii optimi. Atunci când venele sunt sănătoase valvele împing sângele într-o singură direcție: spre inimă. Dar când ele slăbesc, o parte din sânge se scurge înapoi, se acumulează în venă și pune presiune pe pereții venei. În timp, aceștia slăbesc și se dilată, se umflă, astfel apărând varicele sau vene varicoase. Lichidul este forțat să să se acumuleze în țesuturile din jurul venelor, aspect ce face ca picioarele să se simtă mai grele, să se umfle.
Este important pentru toți pacienții care se confruntă cu edem limfatic să apeleze la un cadru medical cu experiență în diagnosticarea și tratamentul edemului, toate intervențiile având ca obiectiv reducerea și menținerea reducerii zonei afectate, prevenirea complicațiilor, îmbunătățirea calității vieții.
Tu te confrunți cu edeme? Știi care este cauza apariției lor? Fă-ți o programare la Centrul Veno Vascular Cluj pentru a primi un diagnostic clar în urma investigațiilor efectuate, dar și un tratament personalizat.