Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile, caracterizată prin tulburări ale întregului metabolism și complicații ce afectează rinichii, ochii, nervii și vasele de sânge. Este indus de tulburarea secreției de insulină de către pancreas, cel mai cunoscut efect al acestor tulburări fiind creșterea nivelului de glucoză în sânge, hiperglicemie.
Principala sursă de energie a organismului este glucoza care, pentru a putea fi folosită, trebuie să pătrundă în celule și acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas. La persoanele cu diabet organismul nu produce suficientă insulină ori nu o utilizează așa cum trebuie. În acest caz, glucoza, care ar trebui să fie folosită ca substanță nutritivă de către celule, va rămâne în sânge crescând glicemia și fiind eliminată prin urină.
Glucoza în exces afectează în timp pereții arterelor, ceea ce va duce la creșterea riscului de accident vascular cerebral, atac de cord sau boală arterială periferică.
Deteriorarea pereților vaselor de sânge va duce în timp la formarea de depuneri de lipide determinate de inflamația vasculară ce vor favoriza apariția aterosclerozei și reducerea fluxului de sânge prin micșorarea diametrului vaselor de sânge. Astfel, sângele oxigenat nu va mai ajunge la țesuturi. De asemenea, pe plăcile aterosclerotice se pot forma cheaguri crescând riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral din cauza trombozei sau a emboliei rezultate în urma deteriorării plăcii aterosclerotice.
La început, arteriopatia diabetică se manifestă cu senzația de picioare reci, apoi o senzație de durere, ca o mușcătură, la nivelul pulpei apărută în timpul mișcării și care cedează la repaus. În final durerea va apărea la intervale tot mai mici și mai apoi și în starea de repaus. Atunci când vasul de sânge din picior se înfundă complet unele zone ale piciorului mor și apare gangrena. Necroza completă a țesuturilor are drept consecință amputarea parțială sau totală a membrului inferior afectat.
Simptomele apar atunci când artera este aproape blocată, de aceea este esențială prevenția pentru evitarea complicațiilor.
Boala arterială periferică este o complicație a diabetului ce apare în cazul în care glicemia nu este ținută sub control. Hiperglicemiile reprezintă unul din factorii de risc ce trebuie atent monitorizați. Creșterea nivelului de glucoză va duce la îngroșarea sângelui, încetinirea fluxului sanguin și formarea de mase trombotice și plăci aterosclerotice.
Diabeticii au o tendință mare de a dezvolta vene varicoase, aproximativ 80% dintre acești pacienți fiind obezi.
Menținerea unui nivel stabil al glicemiei prin dietă, insulină și exerciții fizice este esențială, la fel ca monitorizarea permanentă a membrelor pentru a evita leziunile. Afecțiunile venoase trebuie tratate cu mare responsabilitate deoarece de buna funcționare a piciorului depinde capacitatea pacientului de a se deplasa. Astfel, se impun controale de specialitate pentru un diagnostic clar, monitorizare și tratament specific. În cazul asocierii leziunilor arteriale sau venoase, specialiștii de renume ai Centrului Veno Vascular Cluj-Napoca vor oferi un diagnostic exact și terapie personalizată chiar și în cazuri complexe, ieșite din standarde.