Toată vara ți-ai ascuns picioarele în fuste și pantaloni lungi deoarece ai varice, venele acelea pronunțate, sau telangiectazii care din punct de vedere estetic nu arată bine. Și abia ai așteptat sezonul rece ca să le ascunzi permanent, însă nu este o soluție pe termen lung. Varicele nu reprezintă doar o problemă de ordin estetic, ci și o problemă medicală, ce îți poate afecta serios viața. Soluția o reprezintă tratamentul, intervențiile ce pot fi realizate de specialiști, cu rezultate eficiente.
Există mai multe opțiuni de tratament, varianta optimă fiind aleasă în funcție de starea pacientului, de stadiul evoluției varicelor. Există variante de tratament non-invazive, dar și metode chirurgicale, folosite în cazuri mai grave: radiofrecvență, laser, scleroterapie cu spumă, flebectomii, tehnici chirurgicale clasice – crosectomii lege artis, safenectomii și ligaturi subfasciale de vene perforante.
Această diversitate oferă medicilor oportunitatea de a oferi pacienților modul de tratament optim, adaptat situațiilor clinice diferite.
Este de preferat ca tratamentul varicelor să fie efectuat din momentul în care vremea începe să se răcească, în speță toamna fiind cea mai indicată. De ce? Iată câteva dintre motive:
Condițiile meteo favorizează purtarea ciorapilor de compresie
După procedura de tratament a varicelor se folosesc fașe sau ciorapi compresivi. Aceștia se potrivesc pe picior și ajută circulația sângelui prin vene. Vara ar fi un adevărat chin ca după o procedură de tratament a varicelor picioarele să fie acoperite cu acești ciorapi, fiind incomozi nu doar din cauza căldurii, ci și din punct de vedere estetic. Toamna este momentul optim pentru a te vindeca și a ascunde picioarele purtând confortabili acești ciorapi. În plus, îți oferă și căldura de care ai nevoie acum.
Toamna aduce vreme mai rece, optimă pentru vindecare
În perioadele pre și postoperatorii trebuie evitată căldura și razele ultraviolete. Căldura determină dilatarea venelor, ceea ce face ca sângele să se acumuleze în venele disfuncționale. Razele UV pot descompune colagenul din straturile pielii, ceea ce determină pierderea elasticității pielii, slăbirea pereților venelor și modificări de pigmentare. În zonele tratate pielea se poate decolora sub acțiunea razelor UV, dacă nu are suficient timp să se vindece înainte de expunere. Pe timp de toamnă razele UV se reduc substanțial.
Oferă timp de vindecare până la viitorul sezon cald
După tratament este posibil să fie nevoie de câteva luni pentru vindecare. Pot să apară pete, umflături, vănătăi, care au nevoie de timp pentru a dispărea complet. Cu cât este efectuată procedura mai devreme, cu atât este mai mult timp la dispoziție pentru recuperare până la vara viitoare și astfel nu va trebui să porți din nou haine lungi pentru a ascunde urmele.
Programează-te din timp pentru un consult de specialitate la Centrul Veno Vascular Cluj. Flebologii de aici îți vor indica tratamentul adecvat, personalizat pe problema ta. Aici vei beneficia de cea mai bună îngrijire posibilă, dar și de medici specialiști dedicați, cu ani de experiență în tratamentul varicelor.