Pielea este cel mai mare organ al corpului, ce asigură o mulțime de funcții biologice: protecție împotriva bacteriilor, a factorilor de mediu, a radiațiilor ultraviolete, este regulator termic, are funcția de comunicare tactilă. Deseori, atunci când are loc un dezechilibru intern au loc și modificări ale pielii. Culoarea pielii poate oferi indicii despre starea de sănătate a organismului.
Persoanele care au o problemă cu circulația la nivelul extremităților, la picioare, prezintă o piele foarte pigmentată sau o decolorare a acesteia semn de instalare a dermatitei de stază venoasă. Această afecțiune apare ca urmare a insuficienței venoase cronice sau boala varicoasă. De obicei, decolorarea pielii are loc în stadii avansate ale insuficienței venoase ce duce la modificări inflamatorii la nivelul pereților vaselor de sânge, iar inflamația prelungită de-a lungul zonelor afectate duce la modificări ale pielii care provoacă această decolorare.
Simptomele dermatitei de stază
Dermatita de stază este o afecțiune cutanată ce apare la persoanele care suferă de varice, din cauza circulației deficitare a sângelui. Printre simptomele ce apar în cazul dermatitei de stază sunt picioarele grele, durere ori disconfort în ortostatism prelungit, umflarea picioarelor. Apare zona de piele uscată deasupra varicelor, apar mâncărimile, descuamare asociată cu prurit, progresează spre pigmentare și în final apar ulcerele varicoase.
Pot fi afectate de insuficiență venoasă și dermatită de stază persoanele care au peste 50 de ani, persoanele supraponderale, cele care au perioade lungi de imobilitate. Venele varicoase netratate, prezența unui cheag de sânge la nivelul piciorului, hipertensiunea arterială, o boală cardiacă, insuficiența renală, mai multe sarcini, intervenții chirurgicale anterioare pot fi factori de risc pentru apariția insuficienței venoase.
Simptome precum o durere surdă în picioare, crampe nocturne, picioare neliniștite, umflarea gleznelor sunt semne ce anunță începutul unei insuficiențe venoase. Majoritatea persoanelor așteaptă agravarea simptomelor, prezența pruritului în zona venelor varicoase, apelează la scărpinarea pielii uneori chiar până la sânge. Inflamația în zonă persistă, decolorarea pielii progresează, la fel și simptomele insuficienței venoase. La acest moment se apelează la un serviciu de specialitate sau se amână până la apariția ulcerului varicos, care poate să nu se vindece toată viața.
Se poate vindeca pielea decolorată la nivelul gambelor?
Zona decolorată, cea hiperpigmentată este de obicei permanentă, iar scopul tratamentului este de a împiedica procesul de agravare a varicelor. Alături de tratamentul instituit de medicul specialist pentru tratamentul varicelor, se va recurge și la sfaturi privind adoptarea unui stil de viață sănătos, pierderea din greutate, efectuarea regulată de exerciții fizice, hidratarea corespunzătoare a pielii cu creme speciale hidratante.
La Centrul Veno Vascular Cluj misiunea noastră este de a ajuta în mod eficient pacienții cu afecțiuni vasculare, oferindu-le un diagnostic corect în urma investigațiilor efectuate cu aparatură de specialitate și instituirea unui tratament personalizat, chiar și în cele mai dificile cazuri.