În absența unei simptomatologii clare, prezența venelor varicoase este considerată de multe persoane una de natură estetică, deși este acompaniată deseori de complicații și poate afecta în mare măsură calitatea vieții de zi cu zi. Este o afecțiune cronică, evolutivă și invalidantă, care are multiple cauze.
De regulă varicele se instalează în perioada adultă, frecvent după vârsta de 40-50 de ani, dar nici persoanele tinere nu sunt excluse. Odată cu îmbătrânirea organismului se resimte și circulația venoasă. Pereții venelor își pierd din tonus și elasticitate, valvele din interiorul venelor nu mai funcționează la capacitate maximă, nu se mai împotrivesc forței de gravitație și, prin urmare, nu mai susțin traseul de jos în sus al sângelui, de la picioare spre inimă.
Complicații ale varicelor
La persoanele vârstnice ignorarea simptomelor duce rapid la apariția complicațiilor, cum sunt limfedemul, flebita, tromboflebita, tromboza venoasă profundă, ulcerul varicos.
Varicele poate să apară sub forma unor vene proeminente, inflamate, răsucite, de culoare albăstruie, ce se regăsesc, de regulă, la nivelul membrelor inferioare, în zona gambelor și a coapselor. Pot deveni foarte dureroase atunci când se formează în interiorul lor un cheag de sânge, patologia fiind numită tromboflebită varicoasă. Ulterior poate să apară umflarea piciorului. Din cauza valvelor distruse din interiorul venelor apare insuficiența venoasă cronică, sângele își poate opri sau încetini circulația și se acumulează în venele de la picioare și labele picioarelor. Apare edemul, picioarele se umflă. Pigmentarea pielii piciorului, colorarea în brun sau maro este un indiciu al gradului de afectare al piciorului din cauza bolii varicoase.
Din cauza funcționării necorespunzătoare a valvelor venoase, care sunt deteriorate sau afectate, circulația sângelui dinspre picioare spre inimă este afectată, se creează o presiune mare în vene, ceea ce va duce la hipertensiune, care la rândul ei duce la apariția ulcerelor venoase/varicoase, care sunt dureroase, pot sângera și chiar infecta. Ulcerul varicos este o rană cronică, de lungă durată și necesită tratament special pentru a se vindeca.
De ce au vârstnicii un risc mai mare de complicații cauzate de varice
Pe lângă uzura cauzată de îmbătrânirea organismului, apariția varicelor la persoanele în etate poate fi cauzată și de unele condiții cum sunt: mobilizarea la pat, activitate fizică redusă, supraponderabilitate sau obezitate, carențe nutriționale, deshidratare, circulație slabă.
Cum pot fi prevenite sau redus riscul de apariție a varicelor
Pe măsură ce îmbătrânesc persoanele în etate trebuie să aibă grijă de sănătatea venelor practicând exerciții fizice regulate, menținerea unei greutăți în limite normale, adoptarea unei diete alimentare adecvate, care să conțină legume cu frunze verzi, fructe de pădure, peșțe gras, citrice, hidratarea cu apă pe tot parcursul zilei. Purtarea de ciorapi compresivi ajută la compresia venelor și, prin urmare, la atenuarea edemelor și a senzației de greutate în picioare.
Varicele se dezvoltă pe parcursul a mai multor ani, iar o investigație la medic poate determina cu exactitate gravitatea situației. Un consult de specialitate la Centrul Veno Vascular Cluj, efectuat de specialiști de renume, experimentați în tratamente medicale de ultimă generație pentru afecțiunile vasculare, promite o abordare modernă a tehnicilor medicale, cu diagnostic clar și terapii personalizate.