Fără îndoială, în perioada sezonului rece timpul petrecut în interiorul cald și primitor crește, în detrimentul timpului petrecut afară. Astfel, și timpul alocat sportului scade simțitor. Însă dacă ești fan al activităților outdoor nu te poți mulțumi doar cu exerciții la sala de fitness și să te descurajezi imediat ce afli că prognoza meteo anunță o vreme rece.
Schiatul, patinajul, snowboarding-ul, jogging-ul, drumețiile montane reprezintă sporturi ce mențin organismul în formă, echilibrează rata metabolică, dar și ajută la susținerea imunității și prevenirea anumitor afecțiuni.
Sporturile de iarnă înseamnă o activitate fizică intensă, dar vin la pachet cu multe accidentări pe care este bine să știi să le previi. Stresul pe care unele exerciții îl pun pe picioare crește riscul de formare a venelor varicoase sau agravare a varicelor deja existente.
Schiatul este un sport ce activează toate grupele de mușchi, inclusiv abdominali și ai picioarelor, la fel și snowboarding-ul. Patinajul lucrează foarte bine o categorie variată de mușchi, printre care cei abdominali și ai picioarelor. Jogging-ul, la fel, activează toate categoriile de mușchi, având beneficii multiple asupra organismului. Drumețiile pe munte întăresc musculatura, sporesc gradul de oxigenare a organismului, îmbunătățesc circulația sanguină.
Unele sporturi pot afecta circulația venoasă și pot provoca agravarea simptomelor varicelor, de aceea persoanele cu vene varicoase ar trebui să le evite. Cizmele strânse folosite la practicarea schiului sau snowboarding-ului pot dăuna returului sângelui la inimă.
Activitățile fizice intense duc la un flux sanguin crescut, care în timpul exercițiilor poate crește de până la cinci ori în comparație cu fluxul de sânge în repaus. În timp ce venele sănătoase pot gestiona acest flux sanguin crescut în mod corespunzător, venele deteriorate nu pot. Această presiune constantă poate întinde și deteriora și mai mult venele varicoase.
Și orice exercițiu care crește presiunea intraabdominală poate pune presiune asupra venelor picioarelor, ducând la funcționarea defectuoasă a valvelor și în cele din urmă la apariția varicelor care, netratate, pot genera o serie de complicații, precum tromboza venoasă profundă.
Cum poate fi susținută sănătatea venelor în timpului sportului
Poartă șosete de compresie!
Acestea reprezintă o piesă vestimentară esențială în echipamentul unui sportiv, reduc oboseala musculară și ajută la refacerea musculaturii în urma efortului depus, dar și la îmbunătățirea circulației sanguine dinspre picioare spre inimă. Șosetele de compresie comprimă vasele de sânge și mușchii, iar sângele circulă prin vasele mici și ajunge mai repede la inimă. Sângele se oxigenează mai bine, reziduurile din țesuturi- acidul lactic- sunt eliminate mai repede. Circulația îmbunătățită a sângelui și reducerea cantității de acid lactic acumulat sau alte deșeuri metabolice reduc semnificativ febra musculară.
Compresia întărește mușchiul gambei și menține mișcarea sa constantă. Totodată, acționează pentru a sprijini acele vene profunde, principale, să direcționeze mai eficient fluxul într-o singură direcție, fără a-l lăsa să se scurgă spre venele artificiale.
Poartă îmbrăcăminte adecvată!
Alege corect echipamentul pentru fiecare sport în parte. Îmbrăcămintea pe timp de iarnă nu trebuie doar să îți țină de cald, ci și să fie suficient de flexibilă astfel încât să îți permită să te deplasezi. Dacă alegi patinajul optează pentru o pereche de pantaloni elastici care să îți permită o mai bună flexibilitate a corpului.
Hidratează-te corespunzător!
Iarna nevoia de hidratare este la fel de importantă ca și vara, riscul de deshidratare fiind mult mai mare. Schiul sau snowboarding-ul necesită un efort considerabil, de aceea nevoia de lichide este mai mare. Totodată, corpul este acoperit cu mai multe straturi de haine, ceea ce înseamnă că organismul depune un efort mai mare pentru a se răcori, transpirând mai mult.
Fă încălzire înainte de a practica orice sport!
Este bine ca organsimul să fie pregătit pentru antrenamentul propriu zis cu exerciții de încălzire a capului, mâinilor, umerilor, trunchiului, picioarelor, spatelui și abdomenului. Astfel ritmul cardiac crește treptat și în mușchi ajunge mai mult sânge, mai mult oxigen, va exista un risc mai scăzut de accidentare în cazul efortului fizic susținut.
Evită să stai cu picioarele încrucișate!
Atunci când stai jos, să te odihnești după o tură de schi sau jogging, evită să stai cu picioarele încrucișate deoarece obstrucționează circulația sângelui.
Exerciții fizice pentru menținerea sănătății venelor
Este important să faci exerciții musculare deoarece vor contracta venele și sângele va fi împins către inimă. Câteva mișcări simple și întinderi sunt suficiente pentru a ajuta sângele să circule corespunzător.
Ridicări de gambe – ridică-te pe vârfuri, coboară încet, repetă exercițiul.
Ridicări ale picioarelor – stai jos, pe o parte, ține picioarele unul peste altul, ridică lent piciorul de deasupra și menține poziția. Repetă de câteva ori.
Pompe de picior – pune tălpile pe sol și ridică degetele de la picioare orientându-le spre tine. Rămâi așa câteva secunde, apoi revino la poziția inițială și ridică câlcâiele sus pentru 20 de secunde. Alternează apoi cele două tipuri de mișcări.
Vino la Centrul Veno Vascular Cluj, la apariția primelor simptome de varice, pentru un consult specializat. Te așteptăm cu o echipă de specialiști în în tratamentul varicelor, având cunoștințe solide oferite de școala germană de flebologie,și aparatură de specialitate, necesară pentru instituirea unui diagnostic corect.
Te așteptăm la o consultație!