Adesea, condițiile de muncă pe perioade îndelungate de timp sunt responsabile de apariția unor afecțiuni medicale serioase. Anumite profesii, ce implică munca la birou, stând pe scaun o perioadă îndelungată, sau statul în picioare zi de zi, pe perioade lungi de timp, au fost asociate mereu cu apariția bolilor cardiovasculare, dar și alte afecțiuni cronice.
Când ne gândim la venele noastre, probabil că nu ne trece prin minte cum le afectează meseria pe care o avem. Obiceiurile și comportamentele noastre de la job, timpul îndelungat pe care îl petrecem stând în picioare sau pe scaun, ceea ce am mâncat la prânz și modul în care răspundem la stres joacă un rol important în sănătatea venelor noastre. Venele sunt parte din sistemul circulator, funcționând ca o rețea de autostrăzi, și orice încetinire a ”traficului” va cauza probleme, mai departe, pe linie.
Arterele transportă sângele bogat în oxigen și nutrienți spre țesuturi și organe, iar venele preiau sângele cu dioxid de carbon, colesterol, grăsimi și alte ”deșeuri” de la țesuturi și organe înapoi, spre inimă.
Spre deosebire de artere, venele picioarelor trebuie să lucreze împotriva gravitației pentru a-și face treaba și sunt dotate, în interior, cu valve unidirecționale, care controlează fluxul de sânge. Acest lucru asigură transportul sângelui doar într-o singură direcție – înapoi la inimă. Uneori, aceste valve pot fi slăbite sau deteriorate, ceea ce face dificil pentru sânge să ajungă acolo unde trebuie. Dacă nu funcționează corect, sângele poate să curgă înapoi și începe să se acumuleze, provocând numeroase probleme pentru venele afectate.
Meserii ce cresc riscul de afectare vasculară
Anumite ocupații pot afecta negativ sănătatea venelor, îngreunând circulația sângelui înapoi, la inimă.
Prin natura profesiei lor, poștașii, personalul medical (asistente, chirurgi, stomatologi etc), lucrători comerciali, farmaciști, profesori, însoțitori de bord reprezintă categorii de persoane care petrec mult timp în picioare, acest lucru favorizând apariția varicelor. Ortostatismul prelungit duce la suprasolicitarea gambelor și se exercită o presiune mai mare asupra venelor și astfel se îngreunează circulația sângelui dinspre picioare spre inimă.
În cazul comportamentului sedentar, ce implică statul îndelungat pe scaun, pentru IT-iști, secretare, persoane ce petrec mult timp în ședințe, este îngreunată întoarcerea venoasă dinspre periferie, circulația sângelui încetinește, ceea ce determină acumularea fluidelor la nivelul picioarelor, presiunea în vene crește, iar pereții și valvele slăbesc și se deteriorează în timp. Problemele cauzate de acest fenomen variază de la glezne umflate și varice la formarea cheagurilor de sânge, ducând până la tromboză venoasă profundă.
Pentru a proteja sistemul circulator pot fi adoptate câteva strategii simple, prin care se va îmbunătăți fluxul sanguin și se va minimiza riscul de a dezvolta boli ale venelor.
Mișcare regulată
Este cel mai simplu lucru de făcut pentru îmbunătățirea sănătății venelor. Fluxul de sânge va primi ajutor din partea pompei musculare pentru a combate efectele gravitației și a împinge sângele în sus, spre inimă. Deși se poate spune că mișcarea este un termen ”incompatibil” cu munca la birou, pot fi făcute pauze scurte, după o oră de stat pe scaun, și plimbat prin birou sau în jurul clădirii câteva minute. Mișcarea este valabilă și în cazul în care se stă prea mult în picioare. Va pune în mișcare circulația sângelui și se va evita stagnarea lui în picioare.
Exerciții pentru picioare
Sunt exerciții simple, cercuri ale gleznelor și ridicări ale gambei ce pot fi făcute din poziție șezând. Sau pot fi făcute exerciții de ridicare pe vârfuri a picioarelor. Vor face adevărate minuni deoarece vor stimula circulația sanguină.
Adoptă o poziție corectă la birou
Are un impact semnificativ asupra stării de sănătate. Asigură-te că ai un scaun ergonomic, reglat astfel încât să stai confortabil, picioarele îndoite să formeze un unghi de 90 de grade în spatele genunchiloor și să atingă podeaua. Totodată, menținerea spatelui drept, o postură corectă va scădea riscul de a se forma o presiune excesivă asupra venelor.
Hidratare corespunzătoare
Hidratarea adecvată contribuie la menținerea fluidității sângelui, ceea ce scade riscul de formare a cheagurilor de sânge. Bea apă suficientă pe tot parcursul zilei.
Alternează munca, stai jos – stai și în picioare
Dacă jobul permite încearcă să petreci un timp stând la birou pe scaun, după care petrece un timp stând în picioare. Va reduce presiunea la nivelul venelor și se va activa musculatura pentru a pune în mișcare circulația sângelui.
Apelează la ajutor medical specializat
Prevenția este cheia pentru a menține venele în cea mai bună formă. Specialiștii Centrului Veno Vascular Cluj vin în întâmpinarea pacienților cu sfaturi personalizate, consiliere privind medicina preventivă. Totodată, le pun la dispoziție un pachet complex de investigații și analize, astfel încât să ofere o evaluare cât mai corectă și clară a stării de sănătate a venelor și terapie personalizată, chiar și în cazuri complete, ieșite din standarde. Contactează-ne, suntem alături de tine în această călătorie!