Prin fiecare bătaie inima împinge sângele în vasele de sânge, respectiv în artere, ce transportă oxigen și nutrienți către țesuturi. Sângele se întoarce înapoi la inimă, încărcat cu dioxid de carbon, prin vene. Acestea sunt de trei feluri: superficiale, ce se găsesc imediat sub piele, profunde, aflate în musculatură, și perforante, care fac legătura dintre venele superficiale și cele profunde.
În cazul în care în interiorul venei se formează cheaguri de sânge, cunoscuți sub numele de trombi, apare tromboza venoasă profundă, care de cele mai multe ori apare în membrele inferioare, dar și în pelvis și alte zone ale corpului. Boala este una periculoasă deoarece acel cheag poate să se rupă și cheaguri mici de sânge să migreze către plămâni și să producă embolie pulmonară ce pune în pericol viața pacientului.
Cauzele apariției trombozei
Tromboza poate să apară ca urmare a unei afecțiuni sau traumatism la nivelul picioarelor, repausului prelungit la pat după o spitalizare îndelungată sau o paralizie ce determină menținerea picioarelor nemișcate pe perioade lungi de timp, poziția în șezut prelungită, mai ales în călătoriile cu avionul sau cu mașina, fracturile, anumite medicamente, boli moștenite genetic, boli autoimune – un pacient cu boli autoimune este predispus la coagularea rapidă a sângelui, medicamente ce cresc riscul de formare a cheagurilor. De asemenea, leziunile sau intervențiile chirurgicale, sarcina, cancerul, bolile inflamatorii intestinale, insuficiența cardiacă, supraponderabilitatea și obezitatea, fumatul, vârsta înaintată, înălțimea corporală – bărbații cu înălțime corporală peste medie sunt mai predispuși formării cheagurilor de sânge.
Simptome, cum știu că pot avea tromboză venoasă profundă
În funcție de vena afectată, simptomele trombozei venoase profunde sunt diferite. Dacă este vorba de vena de suprafață, în acest caz este vorba de tromboza venoasă superficială și poate fi observat imediat sub piele un cordon roșu, dureros. În cazul venelor mari și profunde apare tromboza venoasă profundă, iar ca și simptome, pacientul resimte durere în piciorul afectat, care se poate umfla. Durerea se poate resimți ca niște crampe sau sensibilitate în acea zonă. Alte simptome sunt: piele roșie sau decolorată pe piciorul afectat, senzație de căldură în piciorul afectat.
De multe ori tromboza venoasă profundă se poate instala fără simptome vizibile sau simptomele pot să apară brusc. În 50% din cazuri nu prezintă simptome clare care să ajute la depistarea din timp a bolii. De aceea, este importantă prezentarea la medic imediat după ce se observă aceste simptome pentru instituirea tratamentului adecvat sau dacă faci parte din populația aflată la risc este indicată investigația periodică pentru a se depista din timp tromboza.
Diagnosticul și gradul de afectare al trombozei venoase sunt stabilite în urma unei consultații, a efecturării unei ecografii vasculare cu ajutorul ultrasunetelor, teste de sânge, venografia, teste imagistice. În urma instituirii diagnosticului se va stabili și conduita terapeutică necesară.
Dacă te confrunți cu simptomele prezentate mai sus sau faci parte din categoria de populație aflată la risc de a dezvolta tromboză programează-te la o investigație de specialitate la Centrul Veno Vascular Cluj. Vei beneficia de un diagnostic clar și o terapie personalizată, instituite de specialiștii de renume de aici, cu vastă experiență în domeniu.