Tromboza venoasă profundă înseamnă formarea unui cheag de sânge în interiorul venei, care nedepistat la timp și instituită terapia necesară poate să migreze spre plămâni, determinând embolism pulmonar ce poate amenința viața. Tromboza venoasă profundă se poate produce în orice parte a organismului, nu numai la nivelul membrelor inferioare. De regulă apare în venele din zona gambelor, coapselor, pelvisului, dar mai rar poate să apară și în alte părți ale corpului, precum brațe. Simptomele cauzate pot include: edeme, creșterea temperaturii locale, durere sau sensibilitate, înroșirea tegumentelor. Poate să apară ca urmare a unor traumatisme, intervenții chirurgicale, anumite boli-cancer, lupus, fibrilație atrială, sarcină, contraceptive, terapie hormonală.
Contraceptivele
Printre factorii de risc asociația cu tromboza venoasă profundă sunt contraceptivele orale. Deși sunt considerate sigure, anticoncepționalele vin la pachet cu o serie de efecte secundare și riscuri pentru anumite femei. Unul dintre efectele secundare este formarea de cheaguri de sânge, ce poate duce la complicații precum tromboza venoasă profundă. Pilulele contraceptive, declanșează în organism o serie de reacții biochimice foarte complexe de coagulare a sângelui, facilitând formarea cheagurilor de sânge.
Terapia de substituție hormonală la menopauză
Menopauza reprezintă o perioadă crucială în viața unei femei, o experiență personală ce vine la pachet cu o serie de simptome mai ușoare sau cu efecte neplăcute și persistente, atât fizice cât și psihice. Se caracterizează printr-o deficiență permanentă și ireversibilă de hormoni, ce predispune organismul la apariția unor patologii specifice celei de a cincea decade de viață: osteoporoză, artralgii și mialgii, incontinență urinară, boală cardiovasculară, tulburări ale dispoziției, creșterea greutății corporale.
Menopauza este un fenomen fiziologic ce nu necesită tratament, dar există o simptomatologie supărătoare pentru care, în urma investigațiilor, este recomandată administrarea de terapii specifice, printre care terapia hormonală de substituție cu estrogen. Pe termen lung, deși are o serie de beneficii, prezintă și riscuri, printre care formarea cheagurilor de sânge și accidente vasculare. De aceea, înainte de administrare beneficiile și riscurile terapiei trebuie discutate cu medicul curant.
Terapia substitutivă cu testosteron
Deși poate stimula densitatea oaselor și reduce anemia la persoanele de sex masculin, care se confruntă cu un nivel scăzut al acestui hormon, studiile indică faptul că terapia substitutivă cu hormoni crește riscul de dezvoltare semnificativă a grosimii plăcii pereților arterelor. Terapia poate cauza policitemie, o afecțiune ce se referă la creșterea numărului de globule roșii în organism, ceea ce va face ca sângele să aibă o densitate mai mare și să se îngroașe, aspect ce duce la riscul de a dezvolta cheaguri de sânge.
AINS-antiinflamatoare nesteroidiene
Sunt medicamente frecvent utilizate pentru ameliorarea durerii, reducerea inflamației și combaterea febrei. Au acțiune antiinflamatoare-reduc inflamația, antipiretică-reduc febra, analgezică-împotriva durerilor, având o eficacitate crescută. Cu toate acestea, se recomandă prudență cu anumite medicamente din clasa AINS, deoarece utilizarea lor pe termen lung este corelată cu un risc crescut de apariție a unor mici cheaguri de sânge la nivelul pereților arteriali cuprinși de ateroscleroză.
Terapii anticancer
Cancerul reprezintă un factor de risc pentru apariția trombozei venoase, deoarece celulele tumorale activează coagularea sângelui prin mecanisme multiple. Staza, leziunile entoteliului vascular și hipercoagulabilitatea sunt factori care induc mecanismele tromboembolice. Unii agenți chimioterapici pot amplifica riscul de tromboze venoase și arteriale, efectul pro-trombogen al medicației, repausul prelungit la pat, deshidratarea și chiar utilizarea prelungită a cateterelor venoase dacă vena este prea mică și cateterul ocupă mai mult de 45% din venă.
În cazul în care bănuiți că aveți semne sau simptome de tromboză venoasă profundă contactați imediat medical.
Pe baza istoricului medical, a factorilor de risc, analize, consum de medicamente medicul va stabili tratamentul pentru a reduce șansa de a se forma un alt cheag de sânge, pentru a preveni ca din cheag să se rupă bucăți care să ajungă la plămâni ori să oprească mărirea cheagului. Vino din timp pentru un consult medical de specialitate la Centrul Medical Veno Vascular Cluj, unde ți se va stabili un diagnostic clar și ți se va institui un tratament personalizat, chiar și pentru cele mai complexe cazuri.