Varicele reprezintă o problemă de sănătate pe care nimeni nu și-o dorește dar, din păcate, mulți se confruntă cu ea.
În România, această afecțiune atinge între 35-50% din populație adultă, de regulă cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani.
5 motive pentru care oamenii dezvoltă vene varicoase
Dacă ar fi să facem un top 5 motive pentru care oamenii dezvoltă vene varicoase, acesta ar cuprinde vârsta, ereditatea, hormonii, sedentarismul și obezitatea.
Vârstă
Deși este un mit că doar persoanele în vârstă dezvoltă vene varicoase, este adevărat că, cu cât îmbătrânești, cu atât este mai probabil să dezvolți vene varicoase, mai ales când ai 50 de ani și peste. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce îmbătrânești venele se uzează și slăbesc mai mult și, prin urmare, sunt mai susceptibile la dezvoltarea venelor varicoase.
Ereditatea
Dacă ai un istoric de vene varicoase în familie, atunci sunt șanse mari să le faci și tu.
Hormonii
S-a dovedit că modificările hormonale cresc șansele de a dezvolta vene varicoase. Acest lucru este posibil mai ales în sarcină sau la menopauză. În primul trimestru de sarcină, aproximativ 70-80% dintre gravide dezvoltă varice deoarece crește volumul de sânge al mamei și are loc o dilatare a sistemului venos. De altfel, creşterea considerabilă a cantităţii de progesteron va cauza relaxarea vaselor sanguine şi umflarea venelor, ceea ce va duce la apariția venelor varicoase.
Stil de viata sedentar
Un stil de viață sedentar dăunează întregului organism, în mod special sănătății venelor. Sedentarismul predispune la apariția bolii varicoase deoarece lipsa de mișcare afectează sistemul circulator. Statul mult pe scaun încetinește circulația sângelui, cauzând stagnarea lui în zona picioarelor, ceea ce duce la apariția varicelor.
Obezitatea
Obezitatea reprezintă unul dintre factorii de risc pentru apariția varicelor, deoarece din cauza grăsimii se exercită o presiune mare asupra picioarelor. Obezitatea agravează evoluția varicelor și crește frecvența complicațiilor.
Obezitatea este factorul de risc asupra căruia se poate interveni. Spre deosebire de factorii de risc vârstă, hormoni, ereditate, obezitatea este un factor de risc ce poate fi controlat. Puterea stă în mâinile fiecăruia pentru a se menține sănătos prin intermediul alimentației.
Ce să mănânci pentru a avea vene sănătoase?
Fructe de pădure– sunt bogate în antioxidanți. Murele și afinele îmbunătățesc sănătatea arterelor și a venelor și combat inflamația. Rutinul, un flavonoid conținut în mod particular de mure, este un foarte eficace vasoprotector, antioxidant, antiinflamator, antitrombotic-protejează împotriva formării cheagurilor de sânge.
Alimentele bogate în rutină, cum sunt cireșele, merele, hrișca, afine, struguri, zmeură, capere, măsline negre sunt benefice pentru sănătatea venelor.
Avocado-este un fruct la modă, bogat în vitaminele C și E despre care se știe că sunt excelente pentru sănătatea venelor. Glutationul conținut de avocado este recunoscut pentru efectele favorabile în ceea ce privește protecția venelor și a arterelor.
Sfecla roșie-conține unele substanțe care odată ce pătrund în organism se transformă în oxid nitric, ce relaxează vasele de sânge, le dilată și reduce astfel tensiunea arterială mărită.
Sparanghel-este bogat în vitamine și minerale, în mod special în vitamina K, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge.
Rozmarin-conține acid rozmarinic, cu puternic efect antioxidant, ajutând la prevenirea acțiunii radicalilor liberi asupra celulelor.
Ghimbir-stimulează circulația, dizolvă fibrina, un compus ce determină formarea de blocaje în vene.
Păstrarea venelor sănătoase prin simpla modificare a dietei nu trebuie să fie dificilă. Trebuie doar identificate modalitățile prin care aceste alimente să fie incluse în alimentație.
Prevenția este cel mai bun remediu. Centrul Venovasc Cluj te întâmpină cu aparatură de specialitate și medici specializați în tratamentul varicelor, având cunoștințe solide oferite de școala germană de flebologie. Te așteptăm la o consultație!