Când te gândești la tratamentul venelor varicoase, al venelor în pânză de păianjen, cel mai repede îți vine în minte aspectul inestetic: forme reticulare, ramificate, culoare albastră, roșie sau violet. Dar există și riscuri ascunse pentru sănătate atunci când venele varicoase nu sunt tratate.
Încep să apară modificări la nivelul pielii, care va deveni mai lucioasă, subțire, delicată, ușor de lezat și va căpăta o pigmentare mai accentuată, închisă la culoare. Apare senzația de mâncărime, de arsură, crampe, durere, umflarea picioarelor, sângerare, răni.
În funcție de circumstanțele care au dus la apariția varicelor severitatea acestor probleme poate să varieze de la o persoană la alta.
Consecințele varicelor netratate
Varicele reprezintă o afecțiune ce poate apărea la persoanele vârstnice sau sedentare, dar și la persoane tinere. Iar dacă nu sunt tratate pot duce la complicații grave.
Tromboza venoasă profundă
În cazul în care în interiorul venei se formează cheaguri de sânge, cunoscuți sub numele de trombi, apare tromboza venoasă profundă, care de cele mai multe ori apare în membrele inferioare, dar și în pelvis și alte zone ale corpului. Boala este una periculoasă deoarece acel cheag poate să se rupă și cheaguri mici de sânge să migreze către plămâni și să producă embolie pulmonară, ce pune în pericol viața pacientului.
Insuficiența venoasă cronică
Este o afecțiune produsă de alterarea valvelor de la nivelul sistemului venos superficial și sistemului venos profund. Apare atunci când sângele stagnează în vene și crește presiunea venoasă din cauza statului prea mult în poziție șezând sau în picioare. Venele profunde și venoase pot suporta perioade scurte această presiune, însă când vorbim de perioade lungi presiunea crescută va duce la dilatarea venelor, pereții venoși slăbesc, valvele se defectează și apare insuficiența venoasă cronică.
Pacientul cu insuficiență venoasă cronică va prezenta edem, acuză dureri de picioare, își va simți gambele grele și în tensiune. Insuficiența venoasă cronică afectează mobilitatea și reduce calitatea vieții.
Flebita
Una dintre urmările varicelor este flebita, o inflamație a unei vene cauzată de sângele care se coagulează în interiorul ei deoarece pereții venelor sunt deteriorați sau afectați. Semnele flebitei superficiale includ sensibilitate si inflamatie la nivelul venei respective. Flebita produce în mod frecvent microembolii cu evoluție asimptomatică, adică desprinderi de cheaguri mici de sânge, ce sunt transportate spre plămâni, unde pot produce fibrozarea țesutului.
Factori de risc pentru apariția varicelor
Printre factorii de risc ce duc la apariția venelor varicoase se regăsesc predispoziția genetică, tulburările endocrine, sarcina, obezitatea, unele sporturi de performanță, ortostatismul prelungit. Riscul de apariție a varicelor crește odată cu înaintarea în vârstă- are loc o pierdere a elasticității vaselor de sânge, iar valvele slăbite permit sângelui să se întoarcă în picior în loc să se îndrepte spre inimă.
Prevenție
Din păcate, nu întotdeauna este posibilă prevenirea apariției varicelor. Riscul de apariție scade prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu practicarea de exerciții fizice ce îmbunătățesc fluxul sanguin, hidratare corespunzătoare, consumul de alimente sănătoase, bogate în vitamine, minerale, fibre, flavonoide, rutine. Însă este important de știut că există opțiuni de tratament al venelor varicoase pentru a se evita complicațiile. Solicită din timp un consult de specialitate la Centrul Veno Vascular Cluj, iar specialiștii noștri te vor ajuta cu un diagnostic exact și o terapie personalizată chiar și în cazuri complexe, ieșite din standarde.