Există multe motive pentru care iarna nu este anotimpul preferat al tuturor, iar cel mai puternic motiv îl reprezintă frigul. Vremea rece de afară crește riscul de apariție a afecțiunilor respiratorii, a gripei, a bolilor cardiovasculare, dar poate avea impact și asupra sănătății venelor, a sistemului circulator, în special dacă este afectat de prezența varicelor.
Dezavantajele frigului pentru sănătatea venelor
Se știe deja că evenimentele nefericite, precum atacul de cord, atacul vascular cerebral, embolia pulmonară sunt mai frecvente pe timpul iernii. Temperatura scăzută de afară determină organismul să muncească mai mult pentru a-și regla propria temperatură, ceea ce face ca sângele să se concentreze spre interiorul corpului și crește presiunea de la nivelul inimii. Pentru unii acest lucru poate determina creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, făcând inima să lucreze mai mult. Frigul are efect vasoconstrictor, de micșorare a vaselor de sânge, ceea ce face ca sângele să circule mai greu prin artere și vene, mușchiul cardiac este privat de cantitatea de oxigen necesară, iar sângele devine mai gros și există riscul de formare a cheagurilor de sânge. Totodată, se pune mai multă presiune asupra venelor, ceea ce poate face ca simptomele afecțiunii venoase să se agraveze. Circulația proastă a sângelui va duce la apariția senzației de picioare grele și va face simptomele neplăcute să fie mai intense. De asemenea, aerul uscat din timpul iernii va face ca pielea să se usuce, ceea ce duce la ulcerații dureroase peste venele varicoase.
Cum să menții circulația sănătoasă a sângelui pe timp de iarnă
Nu neglija mișcarea, rămâi activ/ă – zilele friguroase trec mai ușor când te cuibărești pe canapea, între perne, cu o cană de ceai cald și romanul preferat alături. Însă deși este mai confortabil, este important să te miști. Investește în îmbrăcăminte și încălțăminte de sezon speciale, care să te ajute să te simți confortabil și să nu resimți frigul în timpul activităților petrecute afară. Dacă ideea de a ieși afară nu este agreată deloc, încearcă să faci exerciții în casă, ridică-te de la birou, plimbă-te, fă exerciții de stretching, ridică picioarele timp de 30 de minute, iar dacă ai posibilitatea să urci și să cobori scările acasă, fă-o de mai multe ori pe zi.
Ai grijă la alimentație – iarna devine și mai tentant răsfățul cu alimente bogate în grăsimi, sărate, stând confortabil pe canapea. Este de evitat consumul alimentelor prea sărate deoarece acestea favorizează retenția inutilă de lichide. Iar alimentele bogate în grăsimi vor afecta funcția endotelială, determinând modificarea consistenței sângelui, care va deveni mai gros. În schimbul grăsimilor alege să consumi fructe colorate, legume bogate în fibre și nutrienți.
Poartă ciorapii compresivi – reprezintă o măsură de prevenție sau tratament în vederea ameliorării simptomelor afecțiunilor venoase. Sunt speciali creați, cu diferite grade de compresie, pentru a exercita o compresie suplimentară asupra venelor dilatate, iar un diametru mai mic al venelor sprijină circulația sângelui către inimă, împiedică coagularea sângelui și formarea de cheaguri. Însă este indicat ca ciorapii să fie aleși corespunzători, să fie potriviți ca mărime, dar și ca nivel de compresie. Aceste aspecte, dar și indicația de a fi purtați trebuie să vină din partea medicului specialist. În caz contrar, poate să crească riscul de agravare a stadiului varicelor.
Hidratarea, esențială și iarna – hidratarea corespunzătoare îmbunătățește circulația sângelui indiferent de anotimp. De aceea, se recomandă consumul a minim opt pahare de apă pe zi. Va ajuta la subțierea sângelui, ceea ce va duce la o mai bună circulație prin vene și întreg organismul. Totodată, hidratarea corespunzătoare susține și funcționarea optimă a masei musculare din jurul venelor.
Frigul de afară, prilej bun de tratare a varicelor
Iarna reprezintă cel mai bun moment de tratare a venelor varicoase. Efectul vasoconstrictor al frigului va face ca vasele de sânge să se micșoreze, ceea ce grăbește vindecarea. De asemenea, scade riscul apariției infecțiilor, este evitată expunerea la căldură și raze UV, aspect indicat în perioada pre și postoperatorie. Iarna picioarele pot fi ascunse mai ușor sub haine. De asemenea, posibilele vânătăi, umflături și decolorări ale pielii, ce este posibil să apară, au timp să se vindece complet, fără să lase urme, până la începerea următorului sezon cald. În plus, purtarea ciorapilor compresivi, obligatorii după intervenție, este mai confortabilă iarna.
Varicele pot provoca multe probleme de sănătate, care să dea complicații în timp. Lăsate netratate, vor continua să se deterioreze și vor duce la picioare umflate și dureroase, oboseală și slăbiciune la nivelul picioarelor, apariția de ulcere, sângerări și răni ce se vindecă greu sau pot să apară afecțiuni cum este tromboza venoasă profundă, cu cheaguri de sânge ce pot migra spre plămâni, cu riscul de a provoca embolie pulmonară și chiar deces.
Toate aceste aspecte pot fi evitate printr-un control efectuat la medicul flebolog. Specialiștii Centrului Veno Vascular Cluj sunt experimentați în tratamente medicale de ultimă generație pentru afecțiunile vasculare, având la bază cunoștințe solide oferite de școala germană de flebologie. Astfel, vei putea beneficia de un diagnostic clar a stării de sănătate a venelor tale, dar și de recomandare pentru tratamentul personalizat.