Toate anotimpurile au farmecul și frumusețea lor, dar parcă vara are ceva special, totul în jur e plin de viață, de veselie, vacanțele sunt mai pline de bucurie, oamenii mai fericiți. Afară este cald și este așa de plăcut să stai la soare, la plajă, să te încarci cu vitamina D! Însă nu pentru toată lumea este la fel de benefică căldura verii, expunerea excesivă la soare. Persoanele care suferă de varice pot întâmpina probleme cauzate de căldură.
Problema pentru cei ce suferă de varice nu este expunerea propriu-zisă la soare, ci căldura care poate agrava simptomatologia. Dilatarea venelor din extremitățile corpului se face în funcție de debitul cardiac, care își dublează sau triplează volumul atunci când căldura este mare.
Venele sunt vase de sânge ce transportă sângele înapoi, la inimă. Ele sunt mult mai elastice decât arterele, prin urmare se pot dilata mai mult, iar când se umflă devin un rezervor important de sânge. În interiorul venelor există supape care împiedică sângele să coboare, însă la bolnavii care au vene varicoase aceste supape sunt distruse. Prin urmare, sângele coboară și stagnează în partea de jos a corpului fără să urce. Acest lucru duce la crampe, dureri musculare, edeme.
Vara, organismul face eforturi pentru a reduce temperatura corpului, iar vasele de sânge sunt cele care primesc excesul de căldură de la nivelul central al corpului și îl elimină prin contactul direct cu aerul atmosferic mai rece. Sângele este adus mai aproape de suprafața pielii pentru a ajuta corpul să se răcorească. Dar din cauza temperaturii ridicate venele se dilată și crește fluxul sangvin la nivelul venelor afectate de insuficiența venoasă cronică și face ca varicele să pară mai mari, să se întindă, să se lungească mai mult. Acest lucru agravează disconfortul creat de simptomele varicelor- dureri musculare, senzație de tensiune în gambe, picioare grele, contracții musculare, umflarea picioarelor.
Expunerea prelungită la soare distruge și colagenul din piele și face să slăbească vasele de sânge. Acest lucru va duce la varice mai proeminente după o zi de plajă.
Ce este de făcut?
Evită expunerea prelungită la soare, băile și dușurile fierbinți, epilatul cu ceară fierbinte, ședințele prelungite de saună. Poartă îmbrăcăminte lejeră și încălțăminte confortabilă, consumă fructe și legume, bea multă apă deoarece deshidratarea crește riscul de formare a cheagurilor de sânge în vasele dilatate. Stai cât mai puțin în picioare și evită să stai picior peste picior sau cu picioarele atârnând la marginea patului ori scaunului. Noaptea încearcă să dormi cu picioarele ușor ridicate.
Fă o vizită la medicul specialist pentru a evita agravarea afecțiunii. Fă-ți o programare la Centrul Veno Vascular Cluj, vino să vedem care este starea de sănătate a venelor tale și să instituim tratamentul corect pentru a preveni complicațiile.