Varicele reprezintă o afecțiune comună, care afectează multe persoane, provocând disconfort și preocupări estetice și are un impact semnificativ asupra calității vieții. Din fericire, progresele în tehnologia medicală au condus la dezvoltarea tratamentelor minim invazive pentru vene varicoase, ce oferă numeroase beneficii comparativ cu abordările chirurgicale tradiționale, făcându-le din ce în ce mai populare în rândul pacienților.
Desigur că cel mai eficient tratament pentru vene varicoase depinde adesea de severitatea și amploarea afecțiunii.
Ce sunt varicele și de ce apar
Varicele apar cel mai frecvent în zona picioarelor, deoarece statul îndelungat în picioare, mersul pe jos cresc presiunea în zona inferioară a venelor de la picioare. Varicele sunt vene răsucite, mărite, ușor bombate, de culoare albastru-violet sau roșie. Orice venă de la suprafața pielii poate deveni varicoasă.
Varicele apar ca urmare a slăbirii valvei din interiorul vasului de sânge și stagnarea acestuia în partea inferioară a piciorului. Odată cu înaintarea în vârstă are loc o pierdere a elasticității vaselor sanguine, scade capacitatea de a se contracta, iar valvele din interior, ce funcționează ca niște supape, fiind responsabile cu menținerea direcției corecte de curgere a sângelui, slăbesc. Acest lucru va face ca sângele să nu va mai circule unidirecțional, se va întoarce în picior în loc să înainteze spre inimă, va stagna și va duce la formarea varicelor. Acestea pot provoca durere, crampe, umflarea picioarelor, mâncărimi, decolorarea pielii. Însă dacă la unele persoane creează disconfort, la altele reprezintă doar o preocupare de natură estetică.
Netratată, boala varicoasă va evolua, iar simptomele se vor agrava. Tratarea venelor varicoase oferă numeroase beneficii, printre care:
atenuarea disconfortului și durerii, îmbunătățirea aspectului venelor, prevenirea potențialelor complicații cum ar fi cheaguri de sânge sau ulcerații la nivelul pielii, dar și îmbunătățirea stării de sănătate a picioarelor și a circulației sanguine.
Intervenții chirurgicale minim invazive
În prezent sunt disponibile multe terapii neinvazive și minim invazive, cu riscuri minore, disconfort redus și recuperare rapidă. Procedurile minim invazive pentru vene varicoase implică tehnici avansate, ce implică efectuarea de mici incizii în venă sau folosind căldură sau energie laser pentru a închide venele afectate. Aceste proceduri sunt de obicei efectuate în ambulatoriu, minimizând nevoia de spitalizare.
Scleroterapia
Există tratamente minim invazive cu rezultate estetice excelente pentru eliminarea venelor superficiale vizibile. Scleroterapia este o procedură medicală sigură, minim invazivă, ce implică injectarea unui agent sclerozant cu rolul de a irita vena pe dinăuntru și de a o face să se irite, să se fibrozeze și în final să dispară. Procedura se efectuează sub ghidaj ecografic, cu anestezie locală. Nu doare, este rapidă, nu necesită spitalizare și are rezultate bune, vizibile imediat.
Ablația prin radiofrecvență
Este o procedură minim invazivă de închidere a venei cu ajutorul undelor de radiofrecvență. Se introduce un cateter în venă, sub ghidaj ecografic, până la nivelul zonei afectate. Cateterul acționează cu căldură eliberată de energia prin radiofrecvență care produce contracția fibrelor de colagen, fibrozarea și închiderea venei. Ulterior, post-tratament, pacientului i se recomandă purtarea ciorapilor compresivi.
Ablația endovenoasă cu laser
Intervenția cu terapia laser este cea mai modernă și minim invazivă metodă de tratament a varicelor, pacientul nu va avea dureri, ci doar o sensibilitate crescută în zona tratată. Își va putea relua activitățile zilnice imediat după intervenție. Procedura, ce are loc sub anestezie locală sau generală, presupune introducerea unei fibre laser în venă, prin intermediul unui cateter, sub ghidaj ecografic, și pe măsură ce acesta este retras de-a lungul venei tratate se distribuie energie laser sângelui și peretelui venos. Vena se închide și este distrusă la interior, urmând să se dizolve în organism, iar sângele va fi direcționat să curgă prin venele sănătoase.
Avantajele oferite de terapiile minim invazive
Domeniul medical evoluează continuu, iar în timp pot apărea noi tratamente pentru varice. În prezent, ablația cu radiofrecvență, tratamentul cu laser endovenos, scleroterapia sunt printre cele mai inovatoare și eficiente tratamente minim invazive disponibile. Printre avantajele oferite amintim:
- Reducerea durerii și a disconfortului: procedurile minim invazive implică de obicei mai puțină durere și disconfort în comparație cu intervenția chirurgicală tradițională.
- Recuperare rapidă: în general, pacienții se pot întoarce la activitățile obișnuite în scurt timp.
- Risc scăzut de complicații: Aceste proceduri au un risc mai scăzut de complicații precum infecțiile sau sângerarea semnificativă.
- Rezultate vizibile și durabile: Pe lângă ameliorarea simptomelor, aceste tratamente îmbunătățesc eficient aspectul picioarelor, facilitează circulația normală a sângelui.
- Confort și siguranță: procedurile sunt efectuate sub anestezie locală sau generală.
- Proceduri în ambulatoriu: Cele mai multe tratamente minim invazive sunt efectuate în ambulatoriu, eliminând necesitatea spitalizării.
La Centrul Veno Vascular Cluj efectuăm o gamă variată de proceduri minim invazive și neinvazive, oferind pacienților noștri modul de tratament optim, adaptat situațiilor clinice diferite.
Succesul tratamentului la Centrul Veno Vascular Cluj stă în experiența miilor de pacienți tratați, a profesionalismului medicilor de aici și aparaturii de ultimă generație. Vino și tu să te ajutăm să experimentezi beneficiile unei recuperăi rapide și a unei vieți fără disconfort cauzat de prezența varicelor.