Deși există mulți factori ce influențează apariția venelor varicoase, o alimentație sănătoasă poate influența în mare măsură prevenirea sau agravarea simptomelor acestora. Nutrienții sunt elemente de bază pentru organism, unii deosebit de eficienți pentru menținerea unei circulații sanguine și a unor vene sănătoase.
Și pentru că este vară, este de bine de știut faptul că varicele au cel mai mult de suferit din cauza căldurii. Pentru a se răcori și menține temperatura constantă corpul trimite căldura în exterior prin intermediul sângelui adus mai aproape de suprafața pielii. Sângele este adus în venele de la suprafața pielii, iar din cauza căldurii de afară venele se dilată. Prin urmare, crește volumul de sânge, iar în cazul varicelor sângele stagnează în vasele dilatate anormal. Această creștere a volumului de sânge agravează boala, apar crampe, dureri musculare, edeme.
Bolile vasculare pot fi prevenite în proproție de până la 70%, iar prevenția începe cu schimbarea stilului de viață, includerea în dietă a anumitor alimente și excluderea altora. Știm cu toții că a face alegerile potrivite în alimentația noastră ne poate ajuta să arătăm și să ne simțim cel mai bine.
Introdu în dieta de vară alimente bogate în nutrienți, cu impact asupra sănătății venelor, care ajută la întărirea pereților acestora.
Alimente bogate în rutină
Rutina este un flavonoid cu multe beneficii pentru organism. Cunoscută și sub denumirea de vitamina P, rutina are efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice, fiind eficientă pentru întărirea vaselor de sânge, le face mai elastice, previne fragilitatea, îmbunătățește circulația sângelui. Este un vasoprotector și antitrombotic, protejează împotriva formării cheagurilor de sânge. Totodată, este cunoscută pentru capacitatea sa de a promova producția de colagen și de a ajuta organismul să utilizeze corect vitamina C.
Sursele naturale de rutină sunt mărul, hrișca, strugurii, cireșele, caisele, murele.
Afine
Afinele au un conținut ridicat de antociani, ce ajută la promovarea sănătății venelor prin repararea structurilor proteice deteriorate din pereții vaselor de sânge. Afinele ameliorează fluxul venos, ajută la îndepărtarea lichidelor interstițiale și reducerea edemelor.
Țelina
Țelina este o sursă excelentă de vitamina K, esențială pentru coagularea sângelui și pentru un flux sanguin sănătos. Săracă în calorii, bogată în multe vitamine, minerale și fibre, țelina este un diuretic natural, o legumă uimitoare ce ajută la eliminarea toxinelor.
Avocado
Plin de minerale și substanțe nutritive, avocado este unul dintre cele mai bune fructe ce ajută la minimizarea riscului de apariție a venelor varicoase și prevenirea agravării acestora. Fiind o sursă bună de vitamina E ajută la minimizarea riscului de apariție a cheagurilor de sânge, acționând ca un anticoagulant natural.
Citricele
Sunt bogate în vitamina C, ce promovează producția de colagen necesar pentru flexibilitatea și elasticitatea pereților venelor. Acest lucru permite venelor să se contracte și să se dilate pentru ca sângele să curgă ușor.
Sparanghelul
Este o legumă excelentă pentru sănătatea venelor. Ajută la prevenirea rupturii venelor și a capilarelor și le întărește. Este bogat în numeroase vitamine și minerale precum vitaminele A, C, E și K, precum și fibre, acid folic și crom. De asemenea, este bogat în calciu, niacină, fosfor și aminoacizi.
Sfecla roșie
Unul dintre lucrurile care fac ca sfecla roșie să fie atât de bună pentru sănătate este prezența betacianinei, o substanță care scade nivelul de homocisteină din organism. Homocisteina este un aminoacid care dăunează vaselor de sânge. De asemenea, este bogată în nitrați care ajută la îmbunătățirea și susținerea circulației sângelui. Nitrații permit vaselelor de sânge să se deschidă, permițând un flux crescut de oxigen prin vasele de sânge.
Legume cu frunze verzi
Pe lângă conținutul lor ridicat de fibre, frunzele verzi și legumele sunt o sursă primordială de magneziu, un mineral cheie în gestionarea circulației sanguine. Este recomandat în special consumul regulat de spanac, sparanghel, salată verde și broccoli.
Deși alimentația sănătoasă poate face minuni pentru sănătatea vaselor de sânge, un consult de specialitate poate să stabilească cu exactitate care este starea de sănătate a venelor. La Centrul Veno Vascular Cluj te ajutăm cu investigații de specialitate, efectuate de profesioniști de renume, specializați în patologia vasculară, terapii personalizate chiar și în cazuri complexe, ieșite din standarde, precum și sfaturi și recomandări pentru un stil de viață sănătos.