Varicele se dezvoltă din diverse motive. Factorii de risc includ vârsta, antecedentele familiale, sexul, sarcina, obezitatea, dereglările hormonale, ortostatismul, sedentarismul și altele. Unii dintre acești factori de risc, cum ar fi istoricul familial sau vârsta, sunt mai greu de evitat. Există o modalitate de a preveni formarea varicelor? Din păcate, răspunsul este nu. Cu toate acestea poate fi împiedicată agravarea varicelor existente. De asemenea, se poate adopta un stil de viață sănătos pentru a întârzia cât mai mult posibil apariția problemelor cauzate de varice. Iată câteva sfaturi!
- Evită perioadele prelungite în care stai pe scaun sau în picioare
Atunci când se stă în picioare sângele trebuie să circule împotriva gravitației, iar presiunea din vene crește. Valvele din interiorul vaselor de sânge sunt cele care permit sângelui să circule împotriva gravitației. Statul mult timp în picioare sau pe scaun, fără efectuarea unor mișcări ale membrelor inferioare, va face ca presiunea în vene să fie tot mai mare, ceea ce va duce la deteriorarea valvelor și apariția varicelor.
Șederea îndelungată pe scaun, la birou, este un factor de risc pentru apariția varicelor. De aceea, se recomandă câteva exerciții de întindere a gleznelor, îndoirea genunchilor, tragere a picioarelor.
- Exercițiile fizice, parte din rutina zilnică
Cel mai benefic exercițiu pentru prevenirea varicelor este mersul pe jos, care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin. Înotul, alergarea ușoară, mersul pe bicicletă sunt, la fel, recomandate. Există și exerciții mai puțin recomandate pentru cei care se confruntă deja cu varice, spre exemplu ridicarea de greutăți sau fandările.
- O alimentație sănătoasă
Este esențial să fie abordată o dietă sănătoasă, bazată pe carbohidrați complecși, o cantitate suficientă de proteine și grăsimi sănătoase. Alimentele bogate în sare, prăjelile, alcoolul trebuie evitate, iar alimentele bogate în fibre și potasiu incluse în dietă. Pentru întărirea vaselor de sânge, îmbunătățirea circulației și reducerea presiunii sanguine sunt importante alimentele bogate în antioxidanți. De asemenea, o hidratare adecvată va însemna o circulație sanguină sănătoasă.
- Păstrarea unei greutăți optime
Obezitatea reprezintă unul dintre factorii agravați ai varicelor. Surplusul de grăsime exercită o presiune excesivă asupra membrelor inferioare. Acest lucru se resimte la nivelul venelor, în mod particular a valvelor, responsabile de fluxul venos de retur, care nu mai reușesc să se opună gravitației.
- Evitarea tocurilor înalte
Prin purtarea tocurilor înalte este împiedicată circulația normală a sângelui. Tocurile pun o presiune foarte mare asupra gambelor, locul unde apar varicele. Mușchii de la nivelul gambei sunt slăbiți, iar mersul pe tocuri forțează aceste grupe de mușchi.
Unii oameni prezintă, pur și simplu, un risc mai mare de a dezvolta varice decât alții. Aici este vorba despre moștenirea genetică. Modificarea stilului de viață, exercițiile fizice pot să nu fie îndeajuns pentru a preveni apariția varicelor și agravarea lor. Un consult de specialitate la medicul flebolog va duce la instituirea unui diagnostic corect și a unui tratament personalizat, în funcție de gravitatea problemei. La Centrul Veno Vascular Cluj avem posibilitatea de a efectua investigații de specialitate, cu aparatură modernă, pentru un diagnostic și tratament după normele și standardele medicale europene actuale.